≫ 

Novo žarište korone u Kini: Zaražen veliki broj mališana, broj obolelih se udvostručio

Veruje se da je "nulti pacijent" muškarac koji se nedavno vratio iz Singapura, a koji je razvio simptome nakon što je izašao iz karantina u kom je bio 14 dana, i nakon što je testiran negativno

  • 1
Kina, korona virus Foto: Tanjug/AP

Kina beleži nove lokalne infekcija korona virusom, a broj obolelih se duplirao u jugoistočnoj provinciji Fuđen, gde se već izvesno vreme bore sa rapidnim širenjem virusa.

U Putjanu, gradu koji broji 3,2 miliona stanovnika, naređeno je testiranje svih stanovnika nakon što je širenje delta soja povezano sa putnikom koji je stigao iz Singapura. Veruje se da je odgovoran za klaster koji broji oko 100 ljudi.

Zavod za javno zdravlje saopštio je danas da je 13. septembra zabeleženo 59 slučajeva lokalne transmisije, dok je dan ranije taj broj iznosio 22. Za samo četiri dana u provinciji su registrovana 102 slučaja.

Veruje se da je "nulti pacijent" muškarac koji se nedavno vratio iz Singapura, a koji je razvio simptome nakon što je izašao iz karantina u kom je bio 14 dana, i nakon što je testiran negativno.

Njegov 12-godišnji sin i njegov drug iz škole bili su među prvima koji su zaraženi, a simptomi su se pojavili nedugo nakon početka školske godine.

Virus se onda proširio po školi, a obolelo je 36 đaka i osmoro mališana u predškolskom. Vlasti navode da je ovo prva "eksplozija" virusa u školi od početka pandemije.

Kina, korona virus Foto: Tanjug/AP

Kina je do nedelje dala više od dve milijarde doza vakcina protiv korona virusa, a pretpostavlja se da je obe doze primilo oko 70 odsto stanovništva.

Međutim, većina dece nije vakcinisana, a zbog situacije u Fuđenu, strahuje se da bi sada deca mogla da se nađu na udaru kovida.

Poslednja "eksplozija virusa" u Kini zabeležena je u Đijangsuu i ona je obuzdana pre dve sedmice i u toj istočnoj provinciji nema prijavljenih lokalnih slučajeva transmisije. Mediji podsećaju da je nalet virusa trajao oko mesec dana.

Poput Putjana i u Ksijamenu su bili zatvoreni određeni delovi grada, obustavljena je i nastava u školama, a vrtići su bili zatvoreni. Takođe, vlasti su naredili zatvaranje bioskopa, teretana i ugostiteljskih objekata, a građanima je rečeno da grad smeju da napuštaju samo u slučaju krajnje nužde.

Nažalost, očekuje se da će ova dva grada proglasiti lokdaun i to najrigorozniji još od početka 2020. godine.

Tri nova slučajeva prijavljena su i u Guangžou, a prethodnog dana bilo ih je šest.

Kina je prijavila 92 slučaja za 13 septembar, u šta su uračunali i uvezene slučajeve, a dan ranije taj broj je iznosio 49. Prijavljeno je i 20 asimptomatskih slučajeva, a prethodnog dana 28. Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Video: Naša ekipa proverila je stanje po kovid ambulantama širom Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    14. septembar 2021 | 16:13

    Ma da bio u katantinu 6 meseci, osam puta za 10 dana testiran sve negativno a o fa dobio koronu, nije nego

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA