Presuda o abortusu žestoko potresla Meksiko: Mogla bi da izazove velike promene i izvan granica

Članice feminističkih grupa slave u glavnom gradu države Koavila, nakon što je Vrhovni sud Meksika 7. septembra dekriminalizovao abortus

  • 1
Meksiko abortus demonstracije protiv Foto: Profimedia/ Shutterstock Editorial/Gerardo Vieyra/NurPhoto

Zemlja se bukvalno tresla na dan kada je Vrhovni sud Meksika dekriminalizovao abortus.

Zemljotres jačine 7,0 stepeni po Rihteru, koji je pogodio meksičku pacifičku obalu 7. septembra, potresao je nekoliko država i ubio jednu osobu. Trajao je oko minut. Međutim, potresi koje je poslala odluka suda o abortusu, osetiće se i u godinama koje dolaze.

Jedna od lidera feminističkih grupa kaže da bi jednoglasna presuda, u kojoj je kažnjavanje abortusa neustavno, mogla da učini Meksiko destinacijom za žene iz Teksasa, gde je abortus nedavno bio strogo ograničen, pa čak i model za druge zemlje Latinske Amerike, region koji istorijski nije bio naklonjen ženama koje traže abortus.

Od najvišeg suda u Meksiku traženo je da razmotri usvojeni zakon u severnoj državi Koavila, koji je propisivao da se žene koje abortiraju mogu kazniti sa čak tri godine zatvora i novčanom kaznom, prenosi CNN.

Jednoglasnim glasanjem, sud je proglasio lokalni zakon neustavnim. Ovime nije rešen problem u čitavoj zemlji, ali mogao bi da pokrene lavinu.

Meksički Vrhovni sud smatra da je kriminalizacija abortusa neustavna i to predstavlja snažan presedan za ostatak zemlje.

Dok su donosili odluku, Ana Margarita Rios Farjat, jedna od samo tri žene na klupi, takođe se snažno izjasnila protiv zakona Koavile pre nego što je glasala.

Presuda je "istorijski korak"

- Protivim se stigmatizaciji onih koji donesu odluku da urade abortus, za koju verujem da je teška sama po sebi zbog moralnih i društvenih pritisaka. To ne bi trebalo da dodatno opterećuje ni zakon. Niko neće dobrovoljno zatrudneti razmišljajući o kasnijem pobačaju - rekla je ona.

- Nikada više žena ili osoba koje imaju sposobnost da ostanu u drugom stanju nije više krivično gonjeno - kasnije je zaključio sudija Luis Maria Aguilar, hvaleći presudu kao "istorijski korak".

Presuda je dobila velike pohvale od strane grupa za ženska i reproduktivna prava, ali su je osudili konzervativci i meksička katolička crkva.

Iako se čini da se sud odlučno pomakao u napred, zemlja je i dalje polarizovana. Meksičko javno mnjenje i dalje je duboko podeljeno po pitanju abortusa.

Grupe protiv abortusa protestuju zbog presude Vrhovnog suda Meksika u Montereju, glavnom gradu severoistočne države Nuevo Leon, 12. septembra.

Anketiranje sprovedeno pre odluke, nacionalnog lista "El Financiero" pokazalo je da se 53 odsto Meksikanaca protivilo zakonu koji ženama dozvoljava pravo na abortus, dok se 45 odsto slaže da bi meksički zakon trebalo da dozvoli proceduru.

- Ženu ne treba lišavati njenog prava da sama odlučuje, a još manje da služi zatvorsku kaznu zbog nečega što odluči o svom telu - rekla je anonimna žena.

Međutim, ima i onih koji ne misle tako.

- Govorimo o ljudskom biću. Stvari ne bi trebalo tako uklanjati, abortusom - rekao je jedan čovek.

Na dan donošenja presude, oni koji su za i protiv pobačaja mirno su protestovali ispred zgrade meksičkog Vrhovnog suda.

Neki su klečali i molili se, ili su visoko držali figurice fetusa, dok su drugi mahali transparentima tražeći sigurne i legalne abortuse, u znak vekovne „borbe protiv patrijarhalnog društva“.

Presuda je bila snažan udarac za veliki deo Meksika

Pre nego što se to čulo, biskup Jesus Hose Herera Kuinones izdao je saopštenje u ime Meksičke biskupske konferencije:

- Želeli bismo da vas podsetimo da je ljudsko biće, začeto od oca i majke, čiji život počinje u trenutku začeća, trebalo da bude priznat u njegovom dostojanstvu u svim životnim fazama i zaslužuje istu zakonsku zaštitu u slučaju postupaka koji bi mogli da ga dovedu opasnost - navodi se u saopštenju biskupa.

Zakon o otkucajima srca, koji je donet u Teksasu jedan je od najrestriktivnijih u razvijenom svetu. Dan nakon presude, Eduardo Verastegi, meksički glumac koji je postao konzervativni aktivista, kritikovao je odluku suda u emotivnom tvitu na svom zvaničnom profilu.

- Meksiko danas plače. Meksiko se danas trese. Neutešno pada kiša u nekoliko delova zemlje. Meksiko se trese zbog svojih kćeri i sinova koji se nikada neće roditi - napisao je Eduardo u tvitu.

Jednoglasna odluka iznenadila i one koji se godinama bore za ovo pravo

Maria Antonieta Alkalde, direktorka grupe za ženska prava, koja se takođe zalaže za reproduktivna prava, kaže da je presuda rezultat višegodišnjeg lobiranja i zalaganja organizacija poput njene, sa ciljem da abortus bude siguran i legalan u Meksiku.

- Iako je odluka bila očekivana, stavovi različitih sudija, to koliko je njihova poruka bila jasna i jednoglasna, nešto je što nismo očekivali - rekla je Alcalde.

Ona je naglasila da, iako se presuda suda odnosi na državu Koavila, šalje poruku svim državama. Prema saveznom sistemu Meksika, države mogu doneti sopstvene zakone, ali presuda Vrhovnog suda zamenjuje sve lokalne statute.

Alkalde je takođe rekla da bi ova presuda mogla pokrenuti talas uticaja i preko meksičke granice, posebno kada je u pitanju Teksas, gde je sveobuhvatni zakon koji zabranjuje abortuse nakon šest nedelja stupio na snagu 1. septembra.

- Teksas ide u drugom smeru. Ono što bi moglo da se dogodi je da žene iz Teksasa počnu da odlaze u Meksiko na siguran i legalan abortus, što je nešto sasvim suprotno od onoga što se dešavalo ranije - rekla je Alkalde.

Pre presude, abortus je bio legalan u svim meksičkim državama samo kada je trudnoća bila posledica silovanja.

Sudija Ana Margarita Rios rekla je da se, legalno ili ne, u Meksiku godišnje praktikuje između 750.000 i milion pobačaja.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA