Kako je migrant, osumnjičen za ubistvo devojčice u Beču, stigao do Britanije: Izručenje tek 2022?

Uprkos tome što se u Austriji za njim tragalo zbog silovanja i ubistva, bio je smešten u hotel o trošku britanskih poreskih obveznika skoro dve nedelje dok se nije otkrio njegov pravi identitet

  • 2
Beč, Austrija, devojčica, ubistvo Foto: Privatna arhiva

Migrant iz Avganistana, osumnjičen za ubistvo, uspeo je da uđe u Veliku Britaniju pod lažnim imenom samo nekoliko nedelja nakon što je optužen za grupno silovanje i ubistvo 13-godišnje devojčice u Beču.

Rasuili Zubaidulah (22) izazvao je strah u pogledu bezbednosti granice nakon što je juče saopšteno da je u čamcu sa izbeglicama prešao Lamanš i zatražio azil pod lažnim imenom.

Uprkos tome što se u Austriji za njim tragalo zbog silovanja i ubistva, bio je smešten u hotel o trošku britanskih poreskih obveznika skoro dve nedelje dok se nije otkrio njegov pravi identitet, prenosi Daily mail.

Imigracioni zvaničnici navodno nisu bili svesni da se traga za njim zbog brutalnog napada na devojčicu Leoni V. u Beču tri nedelje ranije, sve dok nisu dobili dojavu od austrijske policije.

Zubaidulah je 29. jula uhapšen u hotelu u Vajtčepelu, u istočnom Londonu i suočava se sa izručenjem.

Ovaj slučaj doveo je do straha u vezi sa proverom izbeglica koji dolaze u Britaniju nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Vest da je osumnjičeni silovatelj i ubica uspeo da uđe u Britaniju na čamcu za migrante došla je u vreme kada rekordni broj migranata prelazi Lamanš - više od 14.000 od početka godine.

Mediji su preneli da je Zubaidulah službenicima granične kontrole u Kentu dao lažno ime i lažne podatke kada je ušao u zemlju 18. jula.

On je pobegao iz Austrije nakon što je 26. juna telo devojčice pronađeno naslonjeno o drvo u Beču. Žrtva, Leoni V. (13) je drogirana i grupno silovana, pre nego što je zadavljena.

Beč, Austrija, devojčica, ubistvo Foto: Privatna arhiva

Policija je pokrenula potragu za grupom izbeglica iz Avganistana nakon što su se hvalili da su imali "divlji seks" sa devojčicom koju su upoznali preko društvenih mreža.

Nestanak devojčice prijavili su roditelji Melani (40) i Hans (39) tri dana pre nego što je pronađeno njeno telo.

Leoni je navodno pristala da se nađe sa Zubaidulahom i njegovim 16-godišnjim prijateljem u blizini Dunava 25. juna, nakon što su došli u kontakt na Instagramu.

Kasnije su otišli u stan gde su se susreli sa još dvojicom Avganistanaca od 18 i 23 godina, uključujući i dilera droge koji joj je dao ekstazi. Prema policiji, Leoni je grupno silovana i ugušena, pre nego što su ubice umotale njeno telo u tepih i bacile ga pored drveta.

Policija je uspela da uhapsi trojicu osumnjičenih, dok je za četvrtim pokrenuta međunarodna potraga. Detektivi su u početku verovali da je Zubaidulah pobegao u Italiju. Smatra se da je begunac ušao u voz u Inzbruku pre nego što je prešao put preko kontinenta do severne Francuske, gde je krijumčarima ljudi platio za svoj prelazak preko Lamanša.

Najmanje dvojica muškaraca, za koje se sumnja da su umešani, pre ubistva su se suočili sa deportacijom.

- Tako sam besna. Zašto ova osoba nije deportovana odavno? Moja devojčica je verovala 16-godišnjaku koji ju je verovatno odveo kod starijeg u stan i to je bila njena smrtna kazna - rekla je majka devojčice za lokalne medije.

Zubaidulah se 3. septembra pojavio u sudu preko video linka iz zatvora u jugozapadnom Londonu. Sledeće saslušanje zakazano je za 1. oktobar a on se suočava sa punim ročištem za izručenje u januaru.

Britanski mediji su preneli da se njegovo izručenje ne očekuje pre sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA