Unutrašnji konflikt u vrhu talibanskog pokreta: Sukobili se oko sastava nove vlade, došlo i do tuče

Rasprava je izbila i oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobedu u Avganistanu

  • 5
Talibani Kabul Avganistan predsednička palata Foto: Tanjug/AP

U vrhu talibanskog pokreta došlo je do velikog unutrašnjeg konflikta oko sastava nove vlade.

Sukob između suosnivača talibanskog pokreta Mule Abdul Ganija Baradara i člana kabineta Khalil ur-Rahman Hakanija dogodio se u predsedničkoj palati, saznaje BBC iz dobro upućenih izvora u Kabulu.

Otkako je Baradar poslednjih dana nestao iz javnosti bilo je više nepotvrđenih izveštaja o neslaganjima u vrhu talibanskog rukovodstva, ali oni su zvanično demantovani.

Talibani su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili "islamskim emiratom".

Novi privremeni kabinet čine isključivo muškarci i sastavljen je od talibanskih zvaničnika od kojih su neki poznati po napadima na američke snage.

Jedan talibanski izvor rekao je za BBC da su Baradar i Khalil ur-Rahman Hakani - ministar za izbeglice i istaknuta ličnost u vojnom krilu pokreta, razmenili oštre reči, dok su se njihovi saradnici međusobno tukli.

Informaciju o prošlonedeljnoj svađi u vrhu talibanskoh pokreta potvrdio je jedan od talibanskih zvaničnika koji borave u Kataru.

Izvori su rekli da je rasprava izbila, jer je Baradar, novi potpredsednik vlade, bio nezadovoljan strukturom privremenog kabineta, kao i da je spor nastao zbog neslaganja oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobedu u Avganistanu.

Baradar navodno smatra da naglasak treba staviti na diplomatiju i ljude koji su kao on učestvovali u pregovorima, dok iz Hakanijeve struje tvrde da je pobeda izvojevana u borbama.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom, obavljao telefonske razgovore sa Donaldom Trampom 2020. godine, a pre toga je u ime talibana potpisao sporazum u Dohi o povlačenju američkih trupa.

Video: Haos u Avganistanu: Kabul pao u ruke talibana, ušli u predsedničku palatu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    15. septembar 2021 | 10:36

    Psihopate u haljinicama i papucama. Nek se pobiju medjusobno.

  • Žorž Vea011

    15. septembar 2021 | 09:12

    Kakva horda neandertalaca uzas …..

  • мргуд

    15. septembar 2021 | 09:24

    Шта нас брига за талибане,ко би се боље снашао ,па нису окупатори тек тако напустили Авганистан.Једног дана договориће се како даље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA