≫ 

Rastu tenzije na poluostrvu: I Severna i Južna Koreja lansirale balističke rakete

Prvo je rakete ispalila Severna Koreja, da bi manje od tri sata kasnije isto uradila i Južna Koreja

  • 2
Severna Koreja lansiranje rakete projektili testiranje Foto: Tanjug/AP

I Severna i Južna Koreja testirale su balističke rakete u sredu, što je dodatno dovelo po porasta tenzija na poluostrvu, koje se smatra jednim od najnestabilnijih regiona na svetu.

Pjongjang je prvi ispalio dve rakete u sredu u razmaku od pet minuta u vode kod istočne obale Korejskog poluostrva. Rakete su ispaljene u 12:38 i 12:43 po lokalnom vremenu, saopštila je japanska obalska straža.

Seul je isti test izveo manje od tri sata kasnije, ispalivši novu balističku raketu (SLBM) sa potopljene podmornice ROKS Dosan Ahn Changho od 3.700 tona, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane. Raketa je tačno pogodila cilj, saopštilo je ministarstvo ne navodeći više detalja.

Ministarstvo je dodalo da je testiranju prisustvovao predsednik Južne Koreje, Mun Džae In.

Sa lansiranjem, Južna Koreja postaje sedma vojska na svetu koja je uspešno testirala i lansirnu SLBM, saopštilo je ministarstvo.

Druge SLBM nacije su takođe nuklearne sile, ali Južna Koreja nema nuklearno oružje, prenosi CNN.

Severna Koreja lansiranje rakete projektili testiranje Lansiranje rakete u Severnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

Razvoj naoružanja Južne Koreje, uključujući i njene raketne sposobnosti, ubrzavao se dok zemlja pokušava da postane manje zavisna od SAD i sve opreznija prema rastućem raketnom programu u Severnoj Koreji.

U maju su se predsednici Mun i Džo Bajden dogovorili da okončaju 40-godišnji bilateralni sporazum koji je ograničio domet i nosivost južnokorejskih projektila.

Severna Koreja je u objavi svoje državne korejske Centralne novinske agencije (KCNA) nazvala ukidanje tih ograničenja na jugu "namernim i neprijateljskim činom" Vašingtona i obećala da će se "suprotstaviti SAD po principu snaga za snagu".

Ranije je Severna Koreja ispalila dve neidentifikovane balističke rakete u vode kod istočne obale Korejskog poluostrva, saopštila je Južna Koreja.

Južna Koreja je rekla da su projektili prešli udaljenost od oko 800 kilometara, dok su išli čak 60 kilometara u vis.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da se veruje da su projektili Severne Koreje pali u vode izvan njihove ekskluzivne ekonomske zone.

Međutim, premijer Japana Jošihida Suga nazvao je testiranje Severne Koreje "nečuvenim", dodajući da "ugrožavaju mir i bezbednost naše zemlje i regiona".

Video: Do sada neviđeni snimak dizanja u vazduh kancelarije za veze: Jezivi momenat kada sve leti u vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA