≫ 

8 srpskih državljana služi doživotne kazne u inostranstvu: Mijailo usmrtio švedsku ministarku

Neki su, poput Dragana Sekulića u Ohaju, osuđeni zbog ubistva bivše supruge, dok su drugi, poput Marinka Magde u Mađarskoj osuđeni zbog 14 ubistava

  • 6
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik

Foto ilustracija: Shutterstock

Srbin Ivan Rudić (36) osuđen je u Italiji na doživotnu robiju zbog ubistva Konsolata Inđenua u leto 2019. godine i tako se, pored Igora Vaclavića i Tonija Krstića, upisao na neslavni spisak naših državljana koji su u ovoj zemlji dobili maksimalnu kaznu. Da podsetimo, Rudiću se sudilo zbog ubistva prijatelja, koga je posle svađe u baru pretukao do smrti, pa bacio sa litice da bi izgledalo kao da je nesrećni Konsolato pao u provaliju. Rudićev drug, rumunski državljanin Mihaji Apopej, osuđen je na dve godine robije zbog prikrivanja zločina, navodi Dnevnik.

Pre Rudića, na doživotin zatvor ove godine osuđen je Čaba Der iz Čantavira, kod Subotice. Njemu je 3. marta sud u Mađarskoj izrekao doživotnu robiju zbog ubistva Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla Vetule u Budimpešti, preneli su mađarski mediji.

Presuda, međutim, još nije konačna. Tužilaštvo je uložilo žalbu na presudu, tražeći da se isključi mogućnost uslovnog otpusta. Der i njegov advokat takođe su uložili žalbu.

Čaba Der: Doživotna za dva ubistva

 

Prema optužnici, Der je u julu 2018. godine otputovao u Amsterdam. Najpre je 30. jula, sa perikom na glavi, samo proveravao teren – lokal u kojem je sedeo Serdarušić, da bi se potom, istog dana, vratio u popodnevnim satima, sa promenjenim izgledom, kada je pucao žrtvi u potiljak i zatim pobegao. Ovo ubistvo zabeležile su kamere iz lokala.

Dva meseca kasnije, 19. septembra 2018, našao se sa Laslom Vetulom, dilerom droge iz Mađarske, iza tržnog centra u Budimpešti. Der je žrtvi predao pakete sa zaslađivačem, umesto sa kokainom, što je Laslo otkrio, jer je želeo da proba robu, nakon čega ga je Der upucao u glavu i njegovo telo bacio u potok.

Nakon ovih ubistava, koristio je lažna dokumenta kako bi se skrivao.

Tokom postupka Der je najpre priznao, a potom i negirao da ima veze sa ubistvom u Budimpešti, dok je što se tiče ubistva u Amsterdamu rekao da je samo želeo da zaplaši žrtvu.

Norbert Feher, Igor Vaclavić, Igor Srbin, Igor Rus najmanje 5 ubistava

 

Na kaznu doživotnog zatvora u Italiji osuđen je i Norbert Feher (38), odnosno Igor Vaclavić, Igor Srbin ili Igor Rus. Taj srpski državljanin, poreklom iz Subotice, poznat je širom Evrope po svojim monstruoznim zločinima. Delovao je prvenstveno na prostoru Italije i Španije, gde je oduzeo pet života. Priznao je da je ubio dva policajca Civilne garde, kao i jednog farmera, dok je u Italiji osuđen za dva ubistva.

Vaclavić je optužen za 11 zločina. Nalazi se u zatvoru u Saragosi u Španiji, gde je optužen za još tri ubistva, koje je počinio pre nego što je uhapšen decembra 2017. godine.

Marinko Magda: 14 ubistava u Vojvodini i Mađarskoj

 

Možda najpoznatiji državljanin Srbije koji je u Segedinu osuđen na doživotni zatvor je Marinko Magda zbog 14 ubistava na severu Vojvodine i u južnoj Mađarskoj. Njega je Vrhovni sud Mađarske pravosnažno osudio 1996. godine, nakon procesa koji je pratila čitava zemlja. Uhapšen je januara 1994. godine u Segedinu u svom stanu i osuđen na doživotni zatvor. Međutim, po zakonu mu je omogućeno da posle 25 godina provedenih iza rešetaka traži uslovni otpust.

Pre dve i po godine taj njegov zahtev odbijen jer, kako je procenio sud, nije izrazio žaljenje zbog zločina počinjenih iz koristoljublja.

Marinko Magda kaznu u Mađarskoj služio je u zatvorima Šatoraljaujhelju i Šopronkohidu, a pre dve i po godine premešten je u poznati zatvor „Čilag” u Segedinu, kako su pisali mađarski mediji, na sopstveni zahtev da bi bio bliži porodici.

Srđan T. usmrtio transseksualca u Beču

 

Srpski državljanin Srđan T. prvostepeno je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva transeksualca turskog porekla Hande U. (34) u januaru 2015. u Beču. Naime, sud je utvrdio da je zločin počinio iz koristoljublja jer je žrtvi posle seksualnog odnosa ukrao 3.000 evra i dva mobilna telefona.

Srđan je bio optužen za ubistvo s predumišljajem, a tokom suđenja pojavile su se još neke prostitutke koje su ga optužile da im je pretio gasnim pištoljem i da je pokušao da ih opljačka.

Dragan Sekulić ispalio 15 hitaca u bivšu ženu

 

U američkoj državi Ohajo na doživotnu robiju osuđen je Dragan Sekulić. On je osuđen zbog optužbe zbog svirepog ubistva bivše supruge Željke, da je u decembru 2015. ispalio 15 hitaca u bivšu suprugu na parkingu u gradiću Masilonu. Prilikom izricanja kazne, sudija mu je rekao da nema pravo da traži pomilovanje. Zbog prethodnih optužbi za nasilje u porodici, na doživotnu kaznu dodato mu je još 14 godina zatvora.

Ubistvo bivše supruge, inače medicinske sestre, pravdao je time da je bio u afektu jer je saznao da je u vezi s kolegom, te da je „imao prekid filma u glavi jer je reč o crncu”.

Mijailo Mijailović služi kaznu za ubistvo švedske ministarke

 

Kaznu doživotnog zatvora u Švedskoj služi Mijailo Mijailović zbog ubistva ministarke spoljnih poslova Ane Lind u septembru 2003. u tržnom centru u Stokholmu.

Mijailo Mijailović, koji je ubio Anu Ana Lind

Mijailo Mijailović Foto: Police

Šeficu švedske diplomatije, koja je u trenutku ubistva bila bez telohranitelja, nožem je izbo u grudi i stomak, ali nije utvrđeno da je zločin bio politički motivisan. Iako se branio da mu je „unutrašnji glas” naredio da ubije ministarsku, psihijatri su utvrdili da je u trenutku ubistva bio mentalno zdrav.

Mijailović kaznu služi u zatvoru Kumla, gde je nožem napao jednog zatvorenika, zbog čega je bio u izolaciji. Prethodno je osuđivan 1997. godine jer je svog oca napao kuhinjskim nožem i teško ga povredio. Ranije mu je suđeno i za telefonsko uznemiravanje dveju žena, te ilegalno posedovanje oružja.

Interesantno je da niko od najpoznatijih vođa organizovanih kriminalnih grupa s ovih prostora, koje su osuđene u inostranstvu, nije poslat doživotno u zatvor, već, recimo, na 18 godina, koliko je osuđen Luka Bojović u Španiji, ili dve decenije robije, koju je poreklom Zrenjaninac Zoran Jakšić dobio u Peruu zbog droge.

Video: Nebojša je robijao 15 godina zbog zločina nad muslimanima, a u zatvoru se oženio muslimankom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    16. septembar 2021 | 21:53

    samo kod nas nema smrtna kazna a ni dozivotna

  • Pabblo

    16. septembar 2021 | 21:58

    Pola njih iz Subotice,nezgodni neki likovi žive tamo

  • mihailovic

    16. septembar 2021 | 23:41

    ""Šeficu švedske diplomatije, koja je u trenutku ubistva bila bez telohranitelja, nožem je izbo u grudi i stomak, ali nije utvrđeno da je zločin bio politički motivisan""" ________________________________ Mijailovic je politicki osudjeni zatvorenik jer ubio Anu Lind koja je tada kao ministarka spoljnih poslova Svedske bila veliki zagovornik Nato bombardovanja Srbije 1999 i svak da je dublje izvrsio analizu znao bi da je da je zločin bio politički motivisan a to Svedska nece priznati jer taman posla da Svedska drzi po zatvorima politicke zatvorenike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA