≫ 

Kim Džong Un sada rakete lansira sa voza? Testovi Severne Koreje izvedeni po novom sistemu

Južna Koreja i Japan su u sredu otkrili lansiranje dve balističke rakete iz Severne Koreje, samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang testirao krstareću raketu za koju su analitičari rekli da bi mogla da ima i nuklearno punjenje

  • 6
Raketa voz lansiranje Severna Koreja North Korea Foto: KCNA

Balističke rakete koje je Severna Koreja juče ispalila u u blizini Japana, deo su novog sistema koji podrazumeva ispaljivanje raketa sa vagona voza.

- Raketni sistem koji se nalazi na vozu služi kao efikasno sredstvo kontranapada sposobno da nanese više istovremenih snažnih udara snagama koje predstavljaju pretnju - rekao je Pak Jong Čon, maršal Severne Koreje, koji je nadgledao test.

Rakete su preletele 800 kilometara pre nego što su pogodile cilj u moru kod istočne obale Severne Koreje, navodi agencija.

Testiranje u sredu navodno je izveo železnički raketni puk koji je oformljen ranije ove godine.

Kim Jo Džong upozorila Južnu Koreju da ne "kleveta"

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Južna Koreja kasnije u sredu testirala sopstvene balističke rakete.

Kim Yo Jong, Kim Jo Džong Foto: Tanjug/AP

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, kritikovala je južnokorejskog predsednika Mun Džeina zbog komentara koje je dao posmatrajući raketne probe svoje zemlje, uključujući i prvu balističku raketu sa podmornicom.

Mun je rekao da će rastuće raketne sposobnosti Južne Koreje poslužiti kao "sigurno odbijanje" severnokorejskih provokacija.

Međutim, u saopštenju državnih medija, Kim je kritikovala Muna jer je demonstracije severnokorejskog oružja opisao kao provokaciju.

Ona je takođe upozorila na "potpuno uništavanje" bilateralnih odnosa ako nastavi sa onim što je ona opisala kao klevetu Severne Koreje.

Raketa voz lansiranje Severna Koreja North Korea Foto: KCNA

U međuvremenu, Veće sigurnosti UN-a zakazalo je hitne konsultacije o lansiranju severnokorejskih raketa kasno u sredu na zahtev Francuske i Estonije.

Portparol UN-a Stefan Dujarik izrazio je zabrinutost zbog lansiranja projektila.

- Diplomatski angažman ostaje jedini put do održivog mira i potpune denuklearizacije na Korejskom poluostrvu - rekao je Dujarik.

Eksperti su rekli da Severna Koreja gradi svoje sisteme naoružanja kako bi izvršila pritisak na Sjedinjene Države u nadi da će dobiti oslobađanje od ekonomskih sankcija čiji je cilj primoravanje zemlje da napusti svoj nuklearni arsenal.

Pregovori o tom pitanju pod vođstvom SAD stagniraju više od dve godine.

Video: Ovo je britanski brod koji se ušunjao u ruske vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA