Banditi "ukrali" obrazovanje: Milion dece u Nigeriji možda neće ići u školu iz straha od otmice

Samo ove godine u Nigeriji bilo je čak 20 napada na škole, u kojima je oteto više od 1.400 dece

  • 0
Nigerija škola Foto: Tanjug/AP

Najmanje milion nigerijske dece moglo bi da izostane iz škole ove godine zbog porasta masovnih otmica i nesigurnosti u školama, saopštio je UNICEF.

Škole su, zbog novca, postale mete za masovne otmice naoružanih grupa u severnoj Nigeriji. Takve otmice u Nigeriji prvo je izvela džihadistička grupa Boko Haram, a kasnije i njen izdanak ISWAP, ali taktiku su sada usvojile i kriminalne grupe, prenosi CNN.

Samo ove godine u Nigeriji je bilo čak 20 napada na škole, u kojima je oteto više od 1.400 dece, ubijeno je 16, a više od 200 dece još uvek vodi kao nestalo.

- Pošto se porodice i zajednice i dalje plaše da pošalju decu nazad u učionice zbog mnogobrojnih napada i otmica učenika u Nigeriji, deca sada ne idu u školu - rekao je Peter Havkins, predstavnik UNICEF-a u Nigeriji.

Više od 37 miliona nigerijske dece ovog meseca bi trebalo da započne novu školsku godinu, a procenjuje se da je osam miliona moralo da čeka više od godinu dana na obrazovanje samo zbog pandemije korona virusa.

Nezaštićenost je takođe dovela do zatvaranja škola u Nigeriji. Nekoliko severozapadnih država pokušalo je da obuzda bujicu otmica zabranom prodaje goriva u kanticama i transporta ogrevnog drveta u kamionima kako bi ometale bande koje putuju motociklima i kampuju na udaljenim mestima.

Masovne otmice, taktika islamističkih pobunjenika na severoistoku iz prethodnih godina, nedavno su izvedene na severozapadu Nigerije.

U Abuji, glavnom gradu Nigerije, početak školskog roka neuobičajeno kasni bez objašnjenja, nakon što su škole u ​​obližnjim državama bile na meti otmičara koji su tražili otkupninu.

Provajderima mobilne mreže u državi Zamfara naređeno je da prekinu komunikaciju na dve nedelje kako bi relevantnim bezbednosnim agencijama omogućili da sprovedu potrebne akcije u cilju rešavanja bezbednosnog izazova u državi, navodi se u pismu Nigerijske komisije za komunikacije.

Direktiva je usledila nakon što je najmanje 73 učenika oteto iz državne škole u ​​okrugu Maradun u Zamfari. Svi ti studenti su oslobođeni.

Vojne vlasti izvršile su ciljane upade u skrovišta otmičara i drugih kriminalnih grupa u državi, koji su lokalno poznati kao "banditi".

Krajem jula otmičari su zarobili i čoveka koji je doneo otkupninu.

Video: Nigerijci decu sklanjaju sa ulica u - cirkuse!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA