≫ 

Stroge antikovid mere u Italiji: Zaposleni moraju da imaju zelene propusnice, u suprotnom suspenzija

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene

  • 0
Avio kompanije, avion, vakcinacija Foto: Shutterstock

Italija će uvesti obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svetu.

Svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice, javlja BBC, a prenosi Tanjug.

Ova mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da poseduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu meru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65% Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja žarznije delta varijante virusa.

Video: Kon o kovid propusnicama: Zakočeni smo, jer je odmah u startu rečeno da je to protiv Ustava!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA