Putin izjavio da treba raditi s talibanima: Avganistanu potreban mir, a ne "višemilionski egzodus"

Mi smo, naravno, duboko zainteresovani da Avganistan uspe kao nezavisna, neutralna, ujedinjena i demokratska država, osobođena od terorizma, rata i droge, koja će živeti u miru i saglasnosti sa susedima, rekao je Putin

  • 0
Vladimir Putin

Foto: Telegraf.rs/AP

Avganistanska vlada koju su formirali talibani nije reprezentativna i inkluzivna, ali je od suštinske važnosti da se radi sa njima, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkom sastanku lidera Ugovora o kolektivnoj bezbednosti organizacija (ODKB) i Šangajske organizacije za saradnju.

Putin je takođe rekao da mnogi građani Avganistana beže iz svoje otadžbine i da se nada da to neće biti "višemilionski egzodus", piše Tass.

- Talibanski pokret, koji je zapravo postao jedna zemlja, formirao je svoju vladu, koja je preuzela odgovornost za budućnost Avganistana. Ovo je privremena vlada, a kao što i sami talibani kažu to se zaista ne može nazvati reprezentativnom - rekao je Putin.

Nedavno je u vrhu talibanskog pokreta došlo i do velikog unutrašnjeg konflikta oko sastava nove vlade.

Međutim, čini se da je potrebno raditi sa talibanima, a što se tiče priznanja, Putin se složio da je potrebno koordinirati stav po tom pitanju.

Prema Putinovim rečima, bilo bi optimalno podsticati dijalog "kroz mehanizam proširene trojke o Avganistanu i taj posao je već u toku".

Osim toga, Putin je izrazio uverenje da su ODKB i SCO zainteresovani da "pomažu Avganistancima da konačno postignu mir i stabilnost".

- Mi smo, naravno, duboko zainteresovani da Avganistan uspe kao nezavisna, neutralna, ujedinjena i demokratska država, osobođena od terorizma, rata i droge, koja će živeti u miru i saglasnosti sa susedima - rekao je Putin.

U tom kontekstu, nastavio je, uspostavljanje održivog dijaloga sa Avganistanom, uz učešće svih etničkih, verskih, a posebno političkih grupa je posebno važno.

Video: Oproštaj od poginulog ministra i bliskog kolege: Tužni Putin se prekrstio i spustio glavu na kovčeg

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA