≫ 

Vlasti SAD priznale da je u napadu drona u Kabulu ubijeno 10 civila

Napad je bio jedan od završnih akcija američke vojske u Avganistanu, pre nego što je okončala svoju 20-godišnju vojnu operaciju u toj zemlji

  • 4
Američki napad dronom u Kabulu Foto: Tanjug/AP

SAD su priznale da je u napadu bespilotnim letelicama u Kabulu neposredno pre evakuacije ubijeno 10 nevinih ljudi - rekao je američki zvaničnik za CBS.

U pitanju su civili.

Podsetimo, portparol američke vojske potvrdio je Rojtersu da su Sjedinjene Američke Države (SAD) izvršile napad dronom na vozilo u Kabulu 29. avgusta.

U vozilu je bilo "više" bombaša samoubica "Islamske države" koji su krenuli prema aerodromu u Kabulu. Vojni zvaničnik rekao je da je udar u nedelju, 29. avgusta izazvao "značajne sekundarne eksplozije" što ukazuje na prisutnost znatne količine eksplozivnog materijala u vozilu. Međutim, kasnije se ispostavilo da je to najverovatnije zbog plinske boce koja je bila u vozilu.

Devet članova jedne porodice poginulo je u američkom napadu dronom na vozilo terorističke grupe ISIL-K u stambenoj četvrti u Kabulu, objavio je CNN, pozivajući se na izjave očevidaca.

Među poginulima je bilo šestoro dece od kojih je najmlađa dvogodišnja devojčica, rekao je brat jednog od ubijenih lokalnom novinaru koji radi za CNN.

Američki obavještajci pratili su automobil tog čoveka osam sati, verujući da je povezan sa terorističkom grupom ISIS-K.

Napad je bio jedan od završnih akcija američke vojske u Avganistanu, pre nego što je okončala svoju 20-godišnju vojnu operaciju u toj zemlji, prenosi BBC.

General Kenet Mek Kenzi opisao je napad kao veliku grešku i da je "malo verovatno" da je porodica bila povezana sa ISIS-K ili da jue predstavljala pretnju američkim snagama.

- To je bila greška i iskreno se izvinjavam - rekao je general.

Uskoro opširnije...

Video: Tejlor: Amerika dronom ubila dva operativca ISIS-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    17. septembar 2021 | 21:22

    I nikome ništa, ovdje je suvišan svaki komentar, strašno!

  • Treg

    17. septembar 2021 | 23:08

    A gde je voz u Grdelici gde je poginulo ko zna koliko civila. Pa niko nikada nije odgovarao. Doći će i njima mečka na vrata, samo polako.

  • Перагеније

    17. septembar 2021 | 21:14

    "neposredno pre evakuacije" - УВЕК тако раде. Кажу ок, готово је, а онда масакр... и стварно се повуку. Тако су и Енглези редовно радили у Северној Ирској.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA