Novi diplomatski skandal pogađa svet: Makron povlači ambasadore iz SAD i Australije

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan saopštio je da je ovakav potez predsednika Emanuela Makrona usledio zbog ozbiljnosti situacije

  • 12
Emmanuel Macron, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuska je danas saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Australija postigla sporazum sa SAD i Velikom Britanijom o okončanju dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 40 milijardi dolara.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan saopštio je da je ovakav potez predsednika Emanuela Makrona usledio zbog ozbiljnosti situacije, javio je Rojters.

Podsetimo, Australija i SAD postigle su nove sporazume kojima će biti postignuta veća vazduhoplovna saradnja kroz rotaciono raspoređivanje svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji, izjavio je danas australijski ministar odbrane Piter Daton.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanaka američkih i australijskih ministara spoljnih poslova i odbrane u Vašingtonu, Daton je rekao da će dve strane značajno unaprediti saradnju u pogledu snaga, povećati interoperabilnost i produbiti aktivnosti saveza u Indo-Pacifiku, preneo je Rojters.

- To će uključivati veću vazduhoplovnu saradnju kroz rotaciono raspoređivanje svih vrsta američkih vojnih aviona u Australiji. Takođe, smo uspostavili kombinovano održavanje logistike i sposobnost održavanja kako bismo podržali naše poboljšane aktivnosti, uključujući logistiku i sposobnost održavanja naših podmornica i vojnika u Australiji - naveo je Daton.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je sastanak podržao velike inicijative snaga koje će proširiti američki pristup i prisustvo u Australiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    17. septembar 2021 | 23:09

    Francute stare prevarante i varakice stigla KARMA. Prvo su nama slali municiju i granate pogresnog kalibra, a BRZA POŠTA im je isporucila i KARMU zbkg nečuvenog i sramnog otkazivanja ugivora za nosače MISTRAL koje im je Rusija platila AVANSNO.

  • Milan Klisarić

    17. septembar 2021 | 22:52

    Čudi me tu nema Kanade, pa da budu sve zemlje članice Komonvelta! drže se one zajedno, a na drugoj strani su Nemačka, Francuska, Italija, Španija i druge zemlje EU. treća sila su Rusija, Kina i njihovi saveznici! Multipolarni svet koji se gradi na zajedničkim interesima i sili. UN i međunarodno pravo su na staklenim nogama!

  • Vitez Koja

    17. septembar 2021 | 23:53

    Bolan način Francuzima da saznaju ono što svi znamo odavno, a to je da su nebitni.Podredili su se svi Americi i Američkom satelitu u Evropi Švabama.Mislim da su zato Britanci i izašli, jer su želeli da ostanu sila i glavni saveznik Amera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA