≫ 

Saveznici Navaljnog optužili Jutjub i Telegram za cenzuru

Iz štaba Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu jer je prekršio uslovnu, rečeno je da je Jutjub uklonio jedan od njihovih video snimaka

  • 0
Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni / Foto: Tanjug/AP

Saveznici vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog optužili su danas Jutjub i Telegram za cenzuru, nakon što su ove dve kompanije zabranile mogućnost preporuka za glasanje protiv vlade na parlamentarnim izborima za Dumu, koji su u toku.

Saveznici Navaljnog već su optužili kompanije Alfabet Gugl i Epl da su se povukli pod pritiskom Kremlja u petak, nakon što su kompanije uklonile aplikaciju sa njihovih virtuelnih prodavnica, za koju su se opozicioni aktivisti ponadali da će im koristiti u borbi protiv vlasti na izborima, preneo je Rojters.

Aplikacija daje detaljne preporuke o tome za koga treba glasati u pokušaju da se ospore partije koje podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Telegram aplikacija

Foto: Shutterstock

Kako dodaje britanska novinska agencija, osnivač Telegrama, Pavel Durov, koji je "zaslužan za slobodarski imidž aplikacije, kao i za opiranje ranijoj cenzuri", rekao je da će platforma blokirati svaku izbornu kampanju, uključujući i kampanju saveznika Navaljnog koji daju svoje savete za glasanje.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmuš osudila je potez.

- Prava je sramota kada cenzuru uvede privatna kompanija koja navodno brani slobodarske ideje - napisala je ona na Tviteru.

Politički saveznik Navaljnog, Ivan Ždanov, rekao je da ne veruje u opravdanje Telegrama, kao i da mu je ovaj potez izgledao kao da je dogovoren sa ruskim vlastima.

Iz štaba Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu jer je prekršio uslovnu, rečeno je da je Jutjub takođe uklonio jedan od njihovih video snimaka na kojem je bila lista od 225 kandidata koje su podržali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA