Neuspeo pokušaj puča u Sudanu

Neimenovani vojni zvaničnik je rekao da iza pokušaja puča stoji jedan broj vojnika iz oklopnog korpusa i da su pokušali da preuzmu nekoliko vladinih institucija, ali su zaustavljeni

  • 0
Afrika, Južni Sudan, Zastava M70 Pripadnici Nacionalne armije Južnog Sudana sa srpskom puškom „Zastava M70” sredinom aprila 2016. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Voice of America, www.voanews.com

Sudanske vlasti prijavile su danas pokušaj puča, koji, kako navode, nije uspeo, i da je situacija sada stavljena pod kontrolu.

- Pokušaj puča je osujećen u Sudanu i situacija je pod kontrolom - izjavio je jedan član vladajućeg vojno-civilnog saveta za agenciju Rojters.

Drugi neimenovani vojni zvaničnik je rekao da iza pokušaja puča stoji jedan broj vojnika iz oklopnog korpusa i da su pokušali da preuzmu nekoliko vladinih institucija, ali su zaustavljeni, prenosi agencija AP.

Još jedan zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su mnoge trupe, uključujući i visoke oficire, uhapšene.

Sudan je na krhkom putu demokratske vladavine nakon što je vojska svrgnula dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira u aprilu 2019. godine, nakon četiri meseca masovnih protesta.

Zemljom sada upravlja zajednička civilna i vojna vlada koja se suočava sa velikim ekonomskim i bezbednosnim izazovima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA