≫ 

Još jedan Rus optužen za napad na dvostrukog agenta Skripalja. Iz ambasade Rusije kažu: To je smešno

Policija je takođe potvrdila da se veruje da su Denis i još dvojica optuženih pripadnici ruskog vojnog obaveštajnog tima

  • 1
Rus napad Denis Sergeev  Salisbury poisonings Novichok attack Foto: Profimedia/Ferrari/Metropolitan Police

Treći Rus koji je optužen za umešanost u trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke je Denis Sergejev. U napadu koji se dogodio 2018. godine preminula je jedna osoba, dok su tri teško povređene.

Policija je takođe potvrdila da se veruje da su osumnjičeni pripadnici ruskog vojnog obaveštajnog tima.

Bezbednosni izvori sumnjaju da je Denis delovao kao komandant na terenu, a sumnjaju i da je umešan u još neke tajne aktivnosti na području Evrope, piše BBC.

Podsetimo, Sergej (66) i njegova ćerka Julija Skripalj (33) pronađeni su 6. marta 2018. godine u nesvesnom stanju na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona. Oboje su duži vremenski period proveli na lečenju na odeljenju intenzivne nege.

U medijima se pisalo da su otrovani nervnim agensom "novičokom", a britanske vlasti su gotovo odmah za to optužili Rusiju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik, bio je u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU do 1999. godine, nakon čega je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003.

Godinu dana kasnije uhapšen je u Moskvi nakon priznanja da je bio dvostruki agent i da je od 1995. odavao informacije od državnog značaja britanskoj obaveštajnoj službi MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. godine oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD.

Iste godine Vladimir Putin rekao je kako će se dvostruki agenti suočiti sa odmazdom. Nakon toga Sergej je dobio utočište u Britaniji.

Kada se Skripalj oporavio situacija se malo slegla, a onda su se dogodila još dva trovanja sličnom materijom i ponovo su se probudili stari duhovi. Kasnije je Britanije objavila imena dvojice Rusa koji su navodno odgovorni za trovanje Skripalja.

Ambasada Rusije je tvrdnje VB o slučaju Skripalj nazvala smešnim

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji nazvala je smešnom tvrdnju da postoji treća osoba koja je navodno bila umešana u slučaj trovanja Skripalja 2018. godine, saopštila je danas ambasada.

- Pokušaj iznošenja podataka o dolasku i odlasku određene osobe u i iz Velike Britanije u određenim danima marta 2018. godine, kao novootkriveni detalj izgleda posebno smešno - napominju u ambasadi, a prenosi ruska agencija Tass.

Saopštili su i da su na današnjem sastanku u britanskom ministarstvu spoljnih poslova kategorički odbacili postupak Skotland jarda u utvrđivanju istine i još jednom su pozvali britansku stranu da pokaže zvanične materijalne dokaze istrage.

Sergei Skripal, Segej Skripalj Foto: Profimedia/TASS

"Insistiramo da se sve uradi profesionalno, objektivno i nepristrasno"

Rusija odbacuje sve pokušaje Velike Britanije da se odgovornost za slučaj Skripalj prebaci na Moskvu i nastaviće da traži detaljne podatke od Londona, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Čvrsto osuđujemo sve pokušaje Londona da svale svu krivicu za incident u engleskom Solzberiju na Moskvu i insistiramo da sve treba da se uradi profesionalno, objektivno i nepristrasno - rekla je Zaharova, a preneo Tass.

Ona je rekla da "Moskva potvrđuje da je spremna na detaljnu saradnju predstavnika reda i eksperata sa obe strane".

Naglasila je da London nastavlja da odbija odgovoran razgovor i detaljnu istragu povodom događaja u Solzberiju, uprkos brojnim apelima Moskve na odgovoran dijalog.

"Lideri VB raspaljuju antiruska osećanja u britanskom društvu"

- U isto vreme lideri Velike Britanije nastavljaju da zloupotrebaljavaju slučaj Skripalj kao instrument pritiska na našu zemlju, raspaljujući antiruska osećanja u britanskom društvu - dodala je.

Skotland jard je danas saopštio da će optužbe za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj, kao i policajca Nika Bejlija, biti pripisane i trećoj osobi, rekao je ruski diplomata Denis Sergejev.

Treći osumnjičeni, poznat kao Sergej Fedorov, navodno je agent ruske vojne agencije GRU i saučesnik još dva ruska državljanina koja su prethodno optužena.

Uprkos činjenici da je ruska strana spremna za saradnju, Rusija ne može da isporuči svoje državljane drugoj zemlji, saopštila je ruska ambasada u Londonu.

- To je u suprotnosti sa ruskim ustavom, o tome je obaveštena londonska policija i to će važiti i ubuduće - navodi se u saopštenju.

Video: Dezinfikovao prodavnicu pa otrovao dvoje ljudi: Žrtve su stradale pošto su pojele lubenicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. septembar 2021 | 13:23

    "Kasnije je Britanije objavila imena dvojice Rusa koji su navodno odgovorni za trovanje Skripalja." - СТВАРНО?! Могли су и унапред...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA