Talibani proširili vladu, u njoj opet nema žena: Tvrde da zemlja može da preživi bez pomoći stranaca

Mudžahid je branio najnovija imenovanja kabineta činjenicom da među njima ima i pripadnika etničkih manjina, poput Hazara, i da su oni izabrani zbog njihovih profesionalnih sposobnosti

  • 3
Zabihulah Mudžahid

Foto: Tanjug/AP

Talibani u Avganistanu su proširili danas svoju privremenu vladu imenovanjem još ministara i zamenika, ali ponovo na funkciju nije postavljena nijedna žena.

Na konferenciji za novinare danas, portparol talibanske vlade najavio je mogućnost da kasnije u vladu uđu i žene, ali nije naveo nikakve detalje u vezi toga, prenosi AP.

On je saopštio i da talibani pripremaju pravila koja će omogućiti tinejdžerkama i ženama da se vrate u škole i na posao u skladu sa islamskim zakonom, ali nije rekao kada bi se to moglo dogoditi.

Mudžahid je branio najnovija imenovanja kabineta činjenicom da među njima ima i pripadnika etničkih manjina, poput Hazara, i da su oni izabrani zbog njihovih profesionalnih sposobnosti.

Zvaničnik talibana je rekao i da postoje uslovi za međunarodno priznanje, i da je na Ujedinjenim nacijama da sada priznaju njihovu vladu i da druge zemlje, uključujući evropske, azijske i islamske, uspostave diplomatske odnose sa njima.

Mudžahid je govorio o finansijskim problemima Avganistana, i naglasio da zemlja može da funkcioniše i bez strane pomoći, pošto je veliki deo nje, kako je rekao, preko prethodne vlade, koju smatra korumpiranom, potrošen na finansiranje 20-godišnjeg američkog rata protiv talibana.

- Prema našoj reviziji, Avganistan nije finansijski urušen. Imamo prihode i ako se pravilno kontrolišu i prikupljaju, možemo da rešimo naše trenutne poteškoće - rekao je Mudžahid.

Mudžahid je govorio o odluci da se devojčicama od sedmog do dvanaestog razreda zasad ne dozvoli povratak u učionice, dok je dečacima u tim razredima dozvoljeno da se vrate u školu, i rekao da je ovo privremena mera i da će uskoro biti objavljeno kada mogu krenuti u školu u skladu sa islamskim zakonima.

Trenutno devojčice od prvog do šestog razreda mogu da idu u školu, a žene na univerzitetima mogu da nastave studije, ali samo u prema polu odvojenom okruženju i uz poštovanje islamskog kodeksa oblačenja.

Međunarodna zajednica je ranije poručila da će suditi o talibanima prema njihovim postupcima i da je priznanje vlade koju oni predvode povezano sa postupanjem prema ženama i manjinama.

U svojoj prethodnoj vladavini Avganistanom krajem devedesetih, talibani, koji se pridržavaju strogog tumačenja islama, zabranili su devojkama i ženama da idu u škole, na posao i da učestvuju u javnom životu.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. septembar 2021 | 13:21

    Да видимо докле ће...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA