≫ 

Terorista Šakal traži smanjene doživotne kazne zbog bombaškog napada u Parizu

Ramirez već služi dve doživotne robije i izgubio je žalbe u oba slučaja

  • 0
Carlos the Jackal, Ilič Ramirez Sančez, Karlos Šakal Foto: Profimedia/THOMAS COEX/AFP

Karlos zvani Šakal, levičarski militant koji je organizovao napade širom sveta 1970-tih i 1980-tih, zatražio je pred sudom u Francuskoj skraćenje kazne doživotne robije koju je dobio za bombaški napad na prodavnicu u Parizu 1974. godine.

Samoproklamovani "profesionalni revolucionar", čije je pravo ime Iljič Ramirez Sančes u zatvoru je u Francuskoj od hapšenja u Sudanu 1994. godine.

On je proglašen krivim 2017. godine za bombaški napad 1974. godine na prodavnicu na Šanzelizeu kada su poginule dve osobe, a 36 ranjeno.

Žalbeni postupak koji je počeo danas neće nastojati da poništi presudu, već će se samo baviti godinama koje osuđeni još treba da provede iza rešetaka nakon što je najviši sud u zemlji poništio poslednju presudu na osnovu tehničkih pitanja i vratio je nižem sudu.

Odluka se očekuje u petak, 24. septembra.

Ramirez, koji je rođen u Venecueli i sada ima 71 godinu, već služi dve doživotne robije i izgubio je žalbe u oba slučaja.

Jedna kazna se odnosi na ubistvo dva francuska policajca i doušnika u junu 1975. godine, a druga za napade na vozove, železničku stanicu i ulicu u Parizu 1982. i 1983. godine kada je ubijeno 11 ljudi, a ranjeno oko 150 drugih.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovaj marksistički militant bio je neprijatelj broj jedan zapadnih vlada i najtraženija osoba u svetu.

Nadimak Šakal dali su mu novinari nakon što je u njegovom stanu u Londonu pronađena knjiga "Dan Šakala" Frederika Forsajta.

Svoju međunarodnu "slavu" zapečatio je uzimanjem ministara nafte OPEK-a za taoce u ime palestinske borbe u napadu na njihovo sedište u Beču 1975. godine kada su ubijene tri osobe.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA