≫ 

Od danas pojačana kontrola ispravnosti kovid sertifikata u Austriji: Do sada pronađeno već 400 falsifikata

"Samo u poslednjih šest meseci pronašli smo 400 takvih falsifikovanih dokumenata", rekao je generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf

  • 0
Aerodrom, putnici, maske, prtljag Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je da će austrijska policija od danas pojačano kontrolisati ispravnost i verodostojnost „3G“ dokaza, to jest sertifikata o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovid 19, odnosno negativan test.

- Samo u poslednjih šest meseci pronašli smo 400 takvih falsifikovanih dokumenata - rekao je generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf.

U prestonici, Beču Vlasti grada su odlučile da od 1.oktobra pooštre epidemiološke mere, i kao prva pokrajina u Austriji uvode takozvano "2G" pravilo, kojim pristup restoranima noću i velikim manifestacijama dobijaju samo vakcinisani i izlečeni od kovid-19

Kontrole će se pre svega sprovoditi u gastronomiji.

- Bolje ih više ne koristite - Nehamer poručio korisnicima lažnih dokaza.

On je ukazao da će verovatnoća biti velika da budu otkriveni.

Nehamer je podvukao da korišćenje lažnih dokaza ne predstavlja mali prestup, već teže krivično delo, što znači da bi lice koje ih koristi moglo biti osuđeno na zatvorsku kaznu.

Prema zakonu kazna predviđena za delo prevare, falsifikovanja dokumenata ili podataka, odnosno njihovo korišćenje je do tri godine zatvora, podsetio je Ruf.

Uz to ovakav prekršaj bi značio kršenje i kovid uredbi, za šta je predviđena i novčana kazna do 500 evra.

Broj zaraženih stalno raste, a istovremeno primetan je i rast lažnih dokaza, naglasili su Ruf i Nehamer zbog čega je odlučeno da se preduzmu aktivne mere.

Nehamer je, kako je preneo, već izdao naredbu policiji širom zemlje da pokrene akciju pooštrene kontrole.

Policajci koristiće aplikaciju „Grin Ček“ za proveru „3G“ dokaza, ali će kontrolisati i klasične pasoše o vakcinaciji, kao i lična dokumenta.

Video: Antivakseri izašli na ulice Beograda: Protestovali i protiv gej parade, kordon policije ih zaustavio

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA