Jaukanje trudnice u zatvoru čuvari ignorisali 12 sati: Ujutru je zatekli sa mrtvom bebom u naručju

Dve godine nakon incidenta u najvećem ženskom zatvoru u Evropi utvrđeno je da je beba preminula od posledica više pridruženih povreda, pokazali su rezultati izveštaja

  • 2
Trudnica zatvor

Foto: Pixabay

Slučaj tek rođene bebe, koja je preminula u Bronzfildu u Engleskoj, najvećem ženskom zatvoru u Evropi, ponovo je došao u centar pažnje nakon što su posle dve godine objavljeni rezultati istrage.

Rukovodstvo zatvora i Ombudsman objavili su izveštaj u kom se navodi da je smrt tek rođene bebe, koju je u ćeliji tokom noći rodila tinejdžerka, prouzrokovalo 11 različitih povreda.

Tinejdžerka je od februara 2019. bila u pritvoru gde je i otkrila da je u drugom stanju, a u avgustu je prebačena u ženski zatvor gde je ustanovljeno da je u 32. nedelji trudnoće. Planirano je da se ona porodi između 24. septembra i 14 oktobra.

Problemi sa trudnicom počeli su da se javljaju kada je došla u zatvor i kada je termin za porođaj polako počeo da se približava. Ona je policiji počela da preti da će se ubiti ukoliko joj oni budu uzeli dete nakon što se porodi.

Zabrinuti za njeno mentalno zdravlje, smestili su je u posebnu ćeliju u kojoj je morala da bude pod strogim nadzorom bolničara i čuvara, budući da je pretila samoubistvom.

Nesrećni događaj odigrao se nekoliko dana kasnije. Devojka je 12 sati pokušavala da dozove pomoć, međutim, niko od čuvara nije želeo da se odazove njenim molbama. Osim nje u ćeliji nije bilo nijedne zatvorenice koja bi joj pomogla.

Kada su ujutru otvorili vrata ćelije zatvorenica se već porodila, a u rukama je držala bebu, za koju su doktori odmah utvrdili da je mrtva.

Policija je odmah pokrenula istragu, a među prvima na udaru bili su bolničari, koji su zbog njenog stanja morali najmanje dva puta tokom smene da je obilaze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo.

Tinejdžerka je odvedena u bolnicu na pregled, ali kada je utvrđeno da je sa njom sve u redu vraćena je u zatvorsku bolnicu na oporavak.

Trudnica, trudna žena

Foto: Pixabay

Dežurni patolog obavio je obdukciju novorođenčeta, ali nije odmah mogao da utvrdi da li je ona bebu rodila živu ili mrtvu.

Dve godine kasnije konačno su objavljeni rezultati istrage u kojima je navedeno da je beba preminula od posledica više pridruženih povreda.

Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti, posebno nevladinih udruženja koje se bave zaštitom žena i zatvorenika.

Kejt Paradin, direktorka organizacije "Žene u zatvoru" rekla je da sve žene na svetu treba da imaju pravo da dostojanstveno rode decu, prenosi Mirror.

- S vremena na vreme čujemo za situaciju u kojoj se to ne dešava. Primer su upravo ovakvi slučajevi. Ženama se uskraćuje pravo na medicinsku negu i pomoć prilikom porođaja. Ovakvo ponašanje imalo je negativne posledice ne samo po bebu i majku, već i za celu porodicu koja je u teškim trenucima bila daleko od njih - rekla je Kejt.

Ona je dodala da veliki broj žena završi u zatvoru jer su izbačene na ulicu, nemaju novca za račune i nemaju pristup adekvatnim ustanovama za lečenje.

- Umesto što te žene šalju u zatvor, vlasti treba da se usresrede na pomoć centrima i organizacijama koje pružaju pomoć ugroženima - rekla je ona.

Video: Patronažna sestra otkrila jednostavan trik koji smiruje bebe i pomaže kod grčeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    23. septembar 2021 | 11:53

    Beba umrla od povreda, dakle majka je ubila i nikom ništa. Krivi su i oni što su zaduženi za nadzor, ali žena je ubila dete i niko tu ne vidi problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA