Češki desničari hoće "Čegzit"

Izbori u Češkoj trebalo bi da budu održani 8. i 9. oktobra, a pretpostavlja se da će na njima pobediti Babiš mada će mu, prema predviđanjima, biti potrebna pomoć partnerskih stranaka za formiranje vlade

  • 4
Češka, zastava Foto: Tanjug/AP

Češka desničarska SPD stranka, koja bi mogla da ima bitnu ulogu prilikom formiranja nove češke vlade narednog meseca, mogla bi da traži legislativu od vlade koja bi dovela do referenduma o napuštanju EU.

To je danas najavio Tomio Okamura, lider stranke poznate po stavovima protiv EU i NATO, prenosi portal Prag morning.

- Jedan od osnovnih uslova je da vladin manifest uključi zakon o referendumu, uključujući mogućnost referenduma o izlasku iz EU ili potencijalno NATO-a - rekao je Okamura novinarima nakon sastanka sa predsednikom Milošem Zemanom.

SPD se već godinama zalaže za napuštanje EU i referendum o tom pitanju.

Prema najnovijem istraživanju, 66 odsto Čeha je za ostanak u Uniji, dok 28 odsto smatra da bi trebalo da je napusti.

Dosadašnji pokušaji da se održi referendum "zaglavili su" u parlamentu, a Okamurin potez mogao bi da ponovo pokrene to pitanje.

Vlada Andreja Babiša protivi se zakonu o referendumu koji bi omogućio izjašnjavanje o brojnim pitanjima poput članstva u EU, a bilo kakav predlog o referendumima treba da ima dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta.

Izbori u Češkoj trebalo bi da budu održani 8. i 9. oktobra, a pretpostavlja se da će na njima pobediti Babiš mada će mu, prema predviđanjima, biti potrebna pomoć partnerskih stranaka za formiranje vlade.

Dve glavne opozicione stranke odbijaju da uđu u koaliciju sa Babišem, ističući da je on u sukobu interesa kao osnivač poslovne imperije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    23. septembar 2021 | 12:57

    Bravo braćo česi do kraja i da izadjete iz te Eu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA