≫ 

Kju groznica buknula na čuvenoj klinici u Berlinu: Zaraženo 20 zaposlenih

Radnici su se verovatno zarazili sredinom jula, a infekcija je, kako pišu nemački mediji, otkrivena tek u avgustu

  • 1
Aleksej Navaljni, bolnica, Nemačka

Bolnica u kojoj se Navaljni leči / Foto: Tanjug/AP

U čuvenoj bolnici Šarite u Berlinu 20 zaposlenih dobilo je kju groznicu, koja je specifična za životinje. 

Kako je navedeno zaposleni su se zarazili sredinom jula, a do kontakta sa bakterijom koja izaziva groznicu došlo je prilikom vršenja eksperimenta na bremenitoj kozi.

Infekcija je, kako pišu nemački mediji, otkrivena tek u avgustu, kada su stigli rezultati obdukcije životinje. Čitav slučaj je odmah prijavljen nadležnima. Antitela su pronađena samo kod zaposlenih i navodno nije zabeleženo dalje širenje zaraze.

Karsten Hejel sa Instituta za zarazne bolesti objasnila je da se kju groznica prenosi u kontaktu sa zaraženom životinjom. Baš kao i kod korona virusa, patogeni se prenose vazduhom. Ipak, objašnjava ova doktorka, transmisija sa čoveka na čoveka je malo verovatna.

Hejel navodi da su simptomi slični gripu. Oni koji obole imaju povišenu telesnu temperaturu, groznicu, jake glavobolje, bolove u mišićima i mogući su bolovi u grudima.

Portparol klinike je rekao za medije da je zaražena ovca stigla u Šarite sa jedne farme u Brandenburgu. Nije poznato kakva istraživanja su vršili na njoj.

Kju groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii. U pitanju je visoko infektivna bakterija i veruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može da uzrokuje infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće ovce i krave. Ova bakterija se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u spoljnu sredinu velike količine uzročnika, i stvara se aerosol koji svi prisutni mogu da udahnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA