Ovako izgleda nada u ratom uništenoj Somaliji: Prva projekcija filma nakon 30 godina

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM-a prikazana su u Nacionalnom pozorištu, u glavnom gradu Somalije, gde su angažovane i jake snage obezbeđenja

  • 2
Somalija bioskop

Foto: Profimedia/AFP

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM-a prikazana su u Nacionalnom pozorištu, u glavnom gradu Somalije, Mogadišu.

U Somaliji je po prvi put u 30 godina održana bioskopska projekcija, što je podiglo nadu za oporavak kulture u ratom uništenoj zemlji, piše BBC.

Spomenuto pozorište godinama je bilo meta bombaša samoubica, ali i baza ratnih komandanata.

Upravnik pozorišta rekao je da je to bila "istorijska noć za narod Somalije".

- To pokazuje kako se nada obnovila, nakon toliko godina izazova. To je platforma koja pruža mogućnosti za somalijske muzičare, pisce, filmske redatilje i glumce da otvoreno pokažu svoj talent - rekao je on.

Somalija bioskop

Foto: Profimedia/AFP

Pozorište su izgradili kineski inženjeri kao poklon kineskog vođe Mao Cedunga, 1967. godine. Bilo je važan pokretač kulturnog razvoja Somalije 70-ih i 80-ih.

Zatvoreno je 1991. godine na početku građanskog rata, kada je bilo korišćeno kao baza za komandante koji su se borili oko glavnog grada i zbog toga je, vremenom propadalo.

Kad je ponovo otvoreno 2012. godine, nakon popravaki koje je sprovela Misija Afričke unije u Somaliji (Amisom), zgradu su odmah razneli militanti "al-Shababa" koji su smatrali da su zabava i filmovi nemoralni, prenosi Jutarnji.

Video: Bjelogrlić i Joksimović otkrili kako se rodila ideja o filmu: Najavljena beogradska premijera Tome

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA