≫ 

Ko su "Ramine žene"? U novoj vladi Albanije ima 12 ministarki, sve su mlade i lepe

Pojedinci su se našalili da bi za Ramu bilo bolje da su ministarke pametne koliko su lepe

  • 4
Edi Rama, vlada Albanije Foto: Vlada Albanije

Albanski parlament odobrio je pre nekoliko dana sastav vlade koji se uistinu može nazvati jedinstvenim s obzirom da će se u novoj vladi naći većinom žene, što predstavlja prvi ovakav sastav u istoriji višestranačkog uređenja Albanije.

Kao i prethodni saziv, i novu albansku vladu će predvoditi premijer Edi Rama, a od ukupno 17 ministarstava koja postoje u Albaniji, 12 ministarskih fotelja zauzeće žene.

Mnogima je zapalo za oko što su nove ministarke uglavnom mlade žene, pa na društvenim mrežama komentarišu kako bi po Ramu bolje bilo i da su pametne koliko i lepe.

U Raminoj novoj vladi Ministarstvo poljoprivrede će voditi Frida Krifca, za koju se navodi da ima više od 20 godina iskustva u administraciji i menadžmentu. Pre nego što je sela u ministarsku fotelju bila Generalni direktor agencije za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Na mesto ministra spoljnih poslova stiže Olta Hacka. Olta ima svega 42 godine, a postdiplomske studije završila je na Univerzitetu u Masačusetsu. Pre nego što je uplivala u političke vode bila je aktivan deo civilnog društva u oblasti ljudskih prava, a radila je i kao predavač na Univerzitetu Njujork u Tirani. Oltina funkcija će za Albaniju biti naročito bitna u pogledu odnosa kako s Evropskom unijom tako i s regionalnim državama.

Finansije će voditi Delina Ibrahimaj. Delina ima svega 39 godina, a 2012. stekla je doktorat u sektoru bankarstva i finansija na Univerzitetu u Rimu.

Belinda Baluku u novoj albanskoj vladi ponovo će obavljati funkciju minstarke infrastrukture i energetike, a takođe predstavlja kadar koji se školovao u inostranstvu, tačnije u Miamiju i Atini.

Ministrarka sporta i obrazovanja biće Evisa Kushi (46), a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ponovo je pripalo je Ogerti Manastirliu.

Milva Ekonomi, rođena u Tirani, obavljaće funkciju ministra za standarde i usluge. Studirala je u Tirani, a usavršavala se u inostranstvu.

Ministarka kulture u novoj vladi biće Elva Margariti (40), koja je i tokom ranijeg mandata obavljala poslove vezane za ministarstvo kulture, a naročito se navodi njen angažman u toku pandemije koronavirusa, gde je pokrenula nekoliko važnih projekata koji su ublažili posledice pandemije na kulturni sektor.

Mirela Kumbaro Furkshi obavljaće funkciju ministra turizma i životne sredine, Bora Muzaki u novoj vladi biće zadužena za Ministarstvo za decu i omladinu. Prethodno je bila zamenika ministra za sport i omladinu.

Edona Bilali obavljaće funkciju ministarke za zaštitu preduzetništva.

Poslednja u nizu žena koje se našla u Raminoj vladi jeste Elisa Spiropali, kojoj je dodeljena funkcija ministarke za odnose s parlamentom, što će joj ujedno biti treći mandat na ovoj funkciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA