≫ 

Pudždemon pušten na slobodu

Italijanski sud pustio Pudždemona na slobodu

  • 0
Karles Pudždemon Foto: Tanjug/AP

Bivši lider Katalonije Karles Pudždemon, koji je uhapšen na Sardiniji, pušten je iz pritvora, javljaju svetski mediji.

On je juče uhapšen po poternici Španije, a sud u Italiji danas ga je pustio na slobou. El Pais javlja da Pudždemonu nije dozvoljeno da napusti Sardiniju.

- Ono što je očigledno jeste da Karles Pudždemon mora da izađe pred lice pravde - rekao je španski premijer, Pedro Sančez.

On je istakao da je dijalog najbolji način za pomirenje.

Regionalni lider Katalonije, Pere Aragones, rekao je da je hapšenje zakomplikovalo taj dijalog.

- Jučerašnji događaji jasno pokazuju da španska država nije postupala u dobroj veri sa evropskim pravosuđem i da ne pomaže u rešavanju sukoba - rekao je on novinarima.

Podsetimo, Pudždemon priveden tokom jučerašnjeg dana, nakon što je popodne iz Brisela otputovao u grad Algero na Sardiniji, kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi “Adifolk” i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je pritvor u jednom tvitu, navodeći da je Pudždemon sproveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je, prema njegovim rečima “uz osudu Evropskog suda pravde, suspendovan".

Pudždemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španija je za pobunu optužila Pudždemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine.

Video: Protestanti gađali policiju svinjskim glavama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA