Lava na Kanarskim ostrvima ruši sve pred sobom već šesti dan: Na snazi dodatna evakuacija

Vlasti su prvobitno savetovale stanovnicima tih gradova da ostanu kod kuća, ali su im potom rekli da moraju da se evakuišu zbog pojačanih vulkanskih aktivnosti

  • 0
Kanarska ostrva La Palma lava vulkan

Foto: Tanjug/AP

Vlasti na španskom ostrvu La Palma naredile su evakuaciju gradova Tahuja, Takande de Abaho i dela Takande de Ariba koji do sada nisu bili evakuisani zbog erupcije vulkana, saopštile su danas hitne službe.

Vlasti su prvobitno savetovale stanovnicima tih gradova da ostanu kod kuća, ali su im potom rekli da moraju da se evakuišu zbog pojačanih vulkanskih aktivnosti, preneo je Rojters.

Lava iz vulkana Kumbre Vijeha na Kanarskom ostrvu La Palma teče niz padine vulkana i ruši sve pred sobom već šesti dan.

Do sada je uništeno blizu 200 privatnih i javnih objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta, dok je hiljade ljudi privremeno evakuisano.

La Palma je bila u stanju visoke pripravnosti nakon što je za nedelju dana zabeleženo više od 22.000 potresa u Kumbre Vijehi, lancu vulkana koji je poslednji put imao erupciju 1971. godine i jedan je od najaktivnijih vulkanskih regiona na Kanarima.

Da podsetimo, lava iz vulkana na Kanarskim ostrvima zaobišla je jednu kuću, čiji su vlasnici penzioneri iz Danske, bračni par koji za vreme erupcije nije bio na ostrvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA