Klimatolozi zabrinuti: Njujork je među gradovima koji se zagrevaju najbrže na svetu

Obala američkog severoistoka zagreva se dvostruko brže od unutrašnjosti regije. Severoistok SAD-a već je probio prag od 2 Celzijusa

  • 0
Uragan Ajda Ida Luizijana

Foto: Tanjug/AP

Područja uz obalu severoistoka SAD-a jedna su od onih koje se najbrže zagrevaju na severnoj hemisferi. Već tokom prošlog veka zagrejala su se za 2 Celzijusa, otkrilo je novo istraživanje.

Stanje na obali, koja se proteže od Mejna do Delavera, gde se nalaze gradovi kao što su Njujork i Boston, zabrinjava naučnike i klimatologe, budući da se radi o visoko naseljenom delu sveta, a obala se zagreva dvostruko brže od unutrašnjosti regije.

Svetske vlade složile su se da ograniče ukupni porast globalne temperature na "znatno ispod" 2 stepena Celzijusa kako bi se izbegle katastrofalne vrućine, poplave i drugi uticaji.

Međutim, severoistočni deo SAD već je probio ovaj prag.

- Reč je o velikom stepenu zagrevanja i ono što me iznenađuje je da se ona toliko razlikuje u tako maloj regiji. Unutrašnjost severoistoka SAD-a zagejala se samo za 1 stepen, dok su se ova popularna obalna područja zagrejala za čak 2 stepena Celzijusa. To je veoma velika razlika - izjavio je Ambariš Karmalkar, klimatolog sa Univerziteta Masačusets Amherst, i vodeći autor rada objavljenog u časopisu "Nature Climate Change".

Uragan Ida, Ajda

Foto: Tanjug/AP

Karmalkar i njegov kolega Redli Horton pokušali su da utvrde razloge za ovo brzo povećanje temperature pa su ukazali na vezu između rastuće temperature severnog Atlantskog okeana i topline obližnjeg kopna.

Veliki sisitem okeanskih struja, poznat kao Severnoatlantska meridijanska obrtna struja (ili Amoc), dovodi toplu, slanu vodu iz tropskih krajeva severno prema Grenlandu, gde se ona hladi i tone. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da se ovaj "vodeni transporter" usporava kako klima postaje sve toplija, što znači da se toplija voda gomila duž istočne obale SAD, na mestima kao što su Zaliv Mejna i srednjeatlantska obala.

Ovo zagrevanje, koje pogoršava tradicionalno ribarstvo u kombinaciji sa snažnim vetrovima razlog je porasta temperatura, tvrde istraživači.

Rekordne količine padavina izazvale su velike poplave koje su ubile desetine ljudi u Njujorku ranije ovog meseca, a Karmalkar je rekao da će vlasti, sa daljim porastom temperatura, morati mnogo više da se usresrede na prevenciju nesreća koje će doneti vremenske nepogode.

- U SAD postoji nesrazmerna razlika između prihoda stanovništva. Posledice poplava i ekstremno visokih temperatura, u urbanom, gusto naseljenom području poput Njujorka, najviše će osetiti siromašno stanovništvo - poručio je Bob Kop, klimatolog sa Univerziteta Rutgers, koji nije učestvovao u navedenom istraživanju, ali je saglasan sa njegovim zaključcima.

Video: Pljuskovi u Njujorku najavili oluju Elzu i poplavi grad: Voda ušla i u podzmenu, na ulicama haos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA