≫ 

Katolički biskupi se izvinili zbog zlodela nad decom: Izgladnjivani su i seksualno zlostavljani

- Potvrđujemo velike zloupotrebe koje su počinili neki članovi naše katoličke zajednice - fizičke, psihološke, emotivne, duhovne, kulturološke i seksualne - navodi se u saopštenju

  • 7
Katolički biskup Foto: Pixabay

Konferencija katoličkih biskupa Kanade zvanično se izvinila zbog svoje uloge u ozloglašenom sistemu školskih internata, iako su to odbijali da urade godinama, i pored pritiska javnosti.

Počev od 1831. godine do 1996. godine, kanadski školski internatski sitem je nasilno odvajao decu starosedelaca od svojih porodica, podvrgavajući ih izgladnjivanju i fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala "kulturnim genocidom".

U izjavi od petka, organizacija biskupa je izrazila "duboko zaljenje" i izvinila se, zajedno sa svim katoličkim službama koje su bile uključene u rad takvih institucija.

Preživeli koji su razgovarali sa Rojtersom prisetili su se učestale gladi i samoće, uz pretnje koje su dolazile iz škole i čestu upotrebu sile.

- Potvrđujemo velike zloupotrebe koje su počinili neki članovi naše katoličke zajednice - fizičke, psihološke, emotivne, duhovne, kulturološke i seksualne - navodi se u saopštenju kanadskih biskupa.

Oni su takođe naglasili da sa priznaju, uz žaljenje, istorijske i trenutne traume kroz koje prolaze starosedeoci.

Veliki gnev izazvala su ranija otkrića brojnih grobova dece starosedelaca na mestima gde su se nalazili školski internati širom Kanade.

Video: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    25. septembar 2021 | 10:25

    Katolicka crkva je leglo tabooa. Tamo se desava cak i ono od cega se zdrav covek gadi. A propagiraju veru u boga a rade sve djavolje stvari

  • Bole

    25. septembar 2021 | 12:21

    I, Jasenovac ceka izvinjenje . Sta je stim izvinjenjem. Monogo je katolicka crkva posejala po celom svetu nevidena zverstva Ti koji su to radili nemaju nikakve veze sa bogo. Jad i beda od ljudi.

  • Гаргамел

    25. septembar 2021 | 11:31

    Баш лепо, ми се извињавамо и ником ништа ... идемо даље као да се ништа није догодило. Само због монструма да запада који пропагирају правду бих волео да нас удари бар једна комета .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA