≫ 

Merkelova podržala Lašeta pred izbore: Da bi Nemačka ostala stabilna, on mora da bude kancelar

Oko 60,4 miliona punoletnih Nemaca ima priliku da izađe na izbore u nedelju

  • 4
Armin Lašet Nemačka izbori Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je kandidata svoje stranke Armina Lašeta na izborima, koje mnogi smatraju jednim od najneizvesnijih u istoriji Nemačke.  

Na poslednjem mitingu CDU-a, u rodnom gradu Armina Lašeta, prisustvovala je i Angela Merkel koja ga je pohvalila kao "graditelja mostova među ljudima".

- Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da bude kancelar, a CDU i CSU moraju biti najjača snaga - rekla je Merkel.

Šezdesetogodišnji Lašet kandidat Merkeline CDU-CSU koalicije zaostaje za protivkandidatom socijaldemokratom Olafom Šolcom u utrci za kancelara, pokazuju poslednje predizborne ankete.

Prema poslednjim rezultatima Šolcov SDP ima 26 odsto podrške, dok Lašetovi konzervativci imaju 25 odsto, prenosi BBC.

U utrci za glasove Šolc, aktuelni nemački ministar finansija, rekao je da je vreme za novi početak Nemačke nakon 16 godina provedenih sa Merkelovom na vrhu.

- Potrebna nam je promena vlade i želimo vladu koju vodi SDP - poručio je on.

Osim njih dvojice u trci je i jedna žena, predsednica Zelene partije Analena Berbok. Zbog brojnih poplava koje su Nemačku pogodile u julu, ali i velikog broja požara širom Evrope, pitanje klimatskih promena biće jedno od najvažnijih na sutrašnjim izborima, pa mnogi smatraju da je upravo to kec u rukavu Berbokove.

Glasanje u zemlji sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi, pomno se prati širom sveta.

Nemci će sutra birati članove donjeg doma saveznog parlamenta, Bundestaga, koji ima 598 mesta, a nekada i više. Oko 60,4 miliona punoletnih Nemaca ima priliku da sutra izađe na izbore u nedelju.

Video: Vučić ispratio Angelu Merkel iz Srbije u Tiranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA