≫ 

Bivši veteran iz Avganistana sebi oduzeo život: Danima se pitao da li je smrt njegovih drugova bila uzaludna

- Imao je velike probleme kada se vratio sa ratišta, borio se sa svojim demonima. Nije želeo kod psihologa, odbijao je terapiju, samo je hteo da nastavi da živi - rekao je njegov očuh

  • 3
Luke Monckton Foto: Facebook/Luke Monckton

Bivši vojni inženjer Luk Monkton, ratni veteran i otac petoro dece, ubio se samo nekoliko dana nakon što su talibani posle 20 godina povratili vlast u Avganistanu.

Njegov očuh David Savori, takođe vojni veteran, rekao je da se Luk sve vreme pitao "da li je žrtva nekoliko hiljada britanskih vojnika i njegovih drugova poginulih i ranjenih u 20-godišnjem ratu posle svega uzaludna".

- Pad zemlje pod talibane duboko je pogodio Luka. Nekoliko dana pre nego što je umro, pitao je majku i mene "Zašto smo se trudili? Bio je to gubitak velikog broja života". Sve to ga je veoma uznemirilo - rekao je njegov očuh.

Veruje se da je Luk (32) među osam veterana koji su nedavno izvršili samoubistvo, nakon povlačenja zapadnih trupa iz Avganistana.

Porodica sumnja da je Luk, koji je preminuo 27. avgusta, bolovao od posttraumatskog stresnog poremećaja koji se pogoršao kada je porodični prijatelj Konor Rej ubijen u Avganistanu 2012. godine.

Luk, iz Burli Grina, pridružio se vojsci sa 20 godina 2009. godine i služio je vojsku osam godina kao član grupe vojnih inženjera.

On se 2011. premestio u Avganistan i bio je odgovoran za izgradnju naprednih operativnih baza i često je boravio u izolovanim područjima koja su bila pod kontrolom Talibana.

- Luk je voleo vojsku i nije želeo da ode. Ali vojska je imala veliki uticaj na njegov porodični život. Propustio je rođenje dvoje od svoje petoro dece i rekao je da želi da se više posveti deci. Ali nedostajala mu je vojska. Pokušao je da se ponovo pridruži pre par godina, ali postojala je lista čekanja - rekao je njegov očuh za Mirror.

Luke Monckton Foto: Facebook/Luke Monckton

Iako je pronašao nov posao, dobru platu i predivnu porodicu, njegov očuh kaže da se veoma promenio nakon povratka iz Avganistana.

- Nikada nije želeo da nam priča o tome šta je tamo proživeo. Znam da je dugo bio izložen vatri i da su neke scene ostavile veliki utisak na njega. Imao je veliek probleme kada se vratio sa ratišta, borio se sa svojim demonima. Nije želeo kod psihologa, odbijao je terapiju, samo je hteo da nastavi da živi - rekao je David.

Luk, otac petoro dece- Džejsona (11), Džerada (10), Hali (5), Harlija (4) i Džejkoba (2) u trenutku smrti bio je razveden od supruge i živeo je sa starijim bratom Adamom.

Njega su bez svesti u stanu pronašli brat, majka i očuh. Pokušali su da ga ožive, pozvali su i hitnu pomoć, međutim, pored svih napora lekara, njemu nie bilo spasa.

- Sve ovo je celu našu porodicu duboko pogodilo. Odlučili smo da o ovome javno progovorimo jer ne želimo da niko prolazi kroz ono kroz šta smo prošli. Znali smo da se Luk oseća pomalo depresivno, ali nismo imali pojma da bi mogao sebi da oduzme život - rekao je očuh.

Lukova smrt pogodila je i njegovu prijateljicu Helen koja je rekla da je on bio veoma ponosan na svoju službu, ali način na koji Vlada postupa sa veteranima je jako loš.

- Očigledno je mnogo patio - rekla je ona.

Helen je nedavno otvorila stranicu preko koje prikuplja pomoć za njegovu porodicu, kako bi mogli da pokriju troškove sahrane.

Video: Ratni veteran odmerio Melaniju, pa rekao: Da sam mlađi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    26. septembar 2021 | 09:49

    Lepa vest! 😜😜😜 Bolje je bilo da se ubio pre odlaska u Avganistan. 😜😜😜

  • nikolas

    26. septembar 2021 | 12:40

    A STA JE TRAZIO TAMO KOJI MOJ ???!!!??!

  • Božja pravda

    26. septembar 2021 | 11:52

    Voleo vojsku? A zašto se nekad nije zapitao koji moj ta vojska traži u tuđoj zemlji i koliko su drugi propatili zbog te njegove vojske. Ovo je Božja pravda, treba više ovakvih slučajeva da se dešava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA