Pao Nebojša, jedan od vođa Balkanskog kartela u Španiji: Lomio telefon da prikrije tragove

Policija je pomno pratila Crnogorca "Nebu" kada je uništio telefon

  • 6
Nebojša kokain droga zaplena Španija Foto: larazon.es

Nebojša P. nije čekao ni sekund. Čim je čuo buku u stanu u španskoj Taragoni, u kome je ponekad boravio, ovaj 50-godišnji Crnogorac polomio je svoj telefon i bacio ga kroz prozor.

To je učinio u trenutku kada su mu policajci već uveliko bili za petama i pratili svaki njegov korak.

Pretpostavlja se da je to bio jedan od mobilnih putem kojeg je imao direktnu vezu sa njegovim šefovima, vrhom Balkanskog kartela u Španiji, prenosi Larazon. Njegova bezbednost bila mu je najbitnija, pa je preduzeo sve mere predostrožnosti, što je pravilo broj jedan u tom poslu.

Nebojša kokain droga zaplena Španija Foto: larazon.es

Međutim, tako nije uspeo da se izvuče. Nacionalna policija ga je tri godine držala pod prismotrom i pratila tragove ove međunarodne organizacije sačinjene od Srba, Hrvata i Crnogoraca, koja se uglavnom bavi krijumčarenjem kokaina, a operacije finansiraju kroz, kako piše Larazon, marihuanu koju su nabavljali od Kavčana.

Važna operacija, koju je Centralna brigada za narkotike u Španiji, izvela zajedno sa policijom Nemačke, Kolumbije, Hrvatske, Slovenije i Srbije počela 2018. godine, kada je na na jedrilici, na otvorenom moru, pronađeno 1.400 kilograma kokaina.

Policija je započela istragu pod sumnjom da je pošiljku poslala ova organizacija. Bilo je samo pitanje vremena, jer su znali da kartel ima razvijenu logistiku i sredstva da isproba različite načine transporta droge.

Tako su, sredinom prošle godine pokušali su da izvrše prevoz droge sa kolumbijske obale do broda. Imali su sve spremno, ali je u akciji američkih vlasti zaplenjeno 1.350 kilograma narkotika.

Nebojša kokain droga zaplena Španija Foto: larazon.es

To je bio veoma težak udarac za njih i pretpostavlja se da su proveli nekoliko meseci analizirajući svoje greške, sve dok nisu odlučili  da pokušaju ponovo, u decembru prošle godine.

Pandemija im je omela planove

Ovog puta je ilegalni tovar trebalo je da iznosi 1.250 kilograma, i putovao bi od obala Brazila do Katalonije.

Međutim, pandemija korona virusa im je odložila planove, ali su, uprkos tome, nastavili da održavaju svoje međunarodne kontakte i u januaru su krenuli da plan sprovode u delo.

"Nebo" iz Taragone, čekao je da vidi da li njegovi ljudi mogu nesmetano da deluju pod pokroviteljstvom korumpirane lokalne policije, međutim prevario se u proceni i operacija je otkrivena, a pored njega, uhapšeno je još 60 članova organizacije.

U pretresu njegove kuće, agenti su zaplenili 20 mobilnih telefona. Crnogorac je radio za balkanski klan, jednu od najvažnijih kriminalnih organizacija u Evropi.

U njenim redovima ima i paravojnih formacija koje vrše brojna krivična dela, od trgovine drogom, preko obijanja kuća i krađe vozila, do pranja novca, iznuda i otmica.

Video: Najjače akcije srpske policije: Zaplena 2,6 tona kokaina, hapšenje 61. pripadnika kriminalnih grupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA