≫ 

Ženama zabranjeno da rade i studiraju na Univerzitetu u Kabulu: "Islam je najvažniji"

"Sve dok pravo islamsko okruženje nije osigurano za sve, ženama neće biti dozvoljeno da pohađaju Univerzitet ili da rade. Islam je najvažniji", rekao je talibanski kancelar, Muhamed Ašraf Gairat

  • 1
Avganistan Kabul žene univerzitet studenti razdvojeni zavesa

Foto: Profimedia/AFP/Aamir QURESHI

Kancelar Muhamed Ašraf Gairat, koga su imenovali talibani, objavio je na svom službenom nalogu na Tviteru da ženama više neće biti dozvoljeno da pohađaju nastavu ni da rade na Univerzitetu u Kabulu, čime su žene isključene iz javnog života, javlja CNN.

Ta mera će biti na snazi "sve dok se ne stvori islamsko okruženje", napisao je kancelar.

- Sve dok pravo islamsko okruženje nije osigurano za sve, ženama neće biti dozvoljeno da pohađaju Univerzitet ili da rade. Islam je najvažniji - rekao je Muhamed Ašraf Gairat.

 

- Zbog nedostatka ženskih predavača radimo na planu prema kome će muški predavači moći da predaju studentkinjama iza zavese u učionici. Tako bi se stvorilo islamsko okruženje za studentkinje koje žele da nastave obrazovanje - napisao je na Tviteru Gairat.

Njegovo imenovanje za kancelara Univerziteta u Kabulu od strane talibana naišlo je na buru kritika zbog nedostatka akreditiva. Gairat se suprotstavio tim procenama na Tviteru, rekavši da se smatra "potpuno kvalifikovanim za ovu funkciju".

"Njegov plan je islamizacija moderne nauke"

 

On je u utorak izneo i svoju viziju institucije, rekavši da je cilj Univerziteta u Kabulu da postane središte za "sve prave muslimane širom sveta da se okupljaju, istražuju i proučavaju" i da "islamizuje modernu nauku".

 

- Ovde sam da najavim da ćemo dočekati promuslimanske naučnike i studente kako bi imali koristi od pravog islamskog okruženja - napisao je on na Tviteru.

Budućnost žena je neizvesna

 

Nakon što su u avgustu povratili glavni grad, Kabul, rukovodstvo Talibana je tvrdilo da neće nametnuti tako drakonske uslove ovog puta na vlasti.

Međutim, ta obećanja se nisu ostvarila. Odsustvo predstavnika žena iz novoformirane privremene vlade i gotovo potpun nestanak žena sa ulica zemlje doveli su do velikih briga oko toga šta će se sledeće dogoditi za polovinu njenog stanovništva.

Na dan kada su talibani preuzeli kontrolu avganistanske prestonice Kabul, reklamni plakati ispred kozmetičkih salona koji prikazuju žene ili mlade su prefarbani. I saloni širom grada su zatvoreni. Afsin, šminkerka koja se skriva u strahu od talibana, opisala je koliko je industrija lepote značila Avganistankama.

Militanti su u nekim slučajevima naredili ženama da napuste svoja radna mesta, a kada je grupa žena protestovala zbog najave sve muške vlade u Kabulu, talibanski borci su ih tukli bičevima i motkama.

Ženama je do sada bilo dozvoljeno da nastave fakultetsko obrazovanje, ali talibani su naložili podelu polova u učionicama i rekli da studentkinje, predavači i zaposleni moraju nositi hidžabe u skladu sa talibanskim tumačenjem šerijatskog zakona.

Video: Teškim mašinama obaraju staru tvrđavu: Na meti Talibana ponovo kulturno nasleđe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    28. septembar 2021 | 17:04

    Tako je, treba da znaju da se potpisu i citaju kuran, dalje od toga ne treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA