EU osudila Lukašenkov "hibridni rat" kao odgovor na sankcije: "Videli smo da je očajna osoba"

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove i migracije je danas poručila da Lukašenko nije partner sa kojim je EU spremna da sarađuje i da ne može da prihvati njegove postupke

  • 3
Alexander Lukashenko Lukašenko, Ilva johanson Ylva Johansson

Foto: Tanjug/AP

Komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson potvrdila je čvrstu opredeljenost Evropske Unije za režim sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog toga što pomaže tranzit migranata na putu ka EU.

Poljska, Letonija i Litvanija nazivaju Lukašenkov poštupak činom "hibridnog rata" protiv zemalja Unije kao odgovor za sankcije koje su nametnute Belorusiji.

Johanson je danas poručila da Lukašenko nije partner sa kojim je Unija spremna da sarađuje i da ne može da prihvati njegove postupke, prenosi AP.

- Videli smo da je Lukašenko očajna osoba koja je trenutno pod sankcijama Evropske unije i ne može da se nosi s tim - rekla je evropska komesarka nakon razgovora sa kiparskim ministrom unutrašnjih poslova Nikosom Nurisom.

Ona je naglasila da beloruski predsednik praktično "uvozi" ljude sa jedinom svrhom da ih pošalje ili zapravo "ugura" u Evropsku uniju, i da je to naravno, neprihvatljivo.

Vanredno stanje u pograničnim oblastima sa Belorusijom

 

Članice EU, Poljska i Litvanija poslednjih meseci beleže neobičan broj migranata sa Bliskog istoka i Afrike, kao i izbeglica koje stižu iz susedne Belorusije, a to je počelo nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Lukašenkovoj vladi zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. i potiskivanja opozicije.

Poljske i litvanske vlasti uvele su vanredno stanje u pograničnim oblastima sa Belorusijom, kojim se ne dozvoljava kretanje nikome, osim vojsci i službama bezbednosti, a takođe počele su gradnju žičane ograde na granici sa ovom zemljom.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    28. septembar 2021 | 17:01

    Ziveo brat pravednik i pravi predsednik i drzavnik kog svi podrzavaju Lukasenko!!!Svi pravi srbi su uz tebe!!!

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    28. septembar 2021 | 16:58

    Е сад се ви њему осветите јевропејци па му пљуните под прозор

  • Jura pokatoliceni srbin

    28. septembar 2021 | 18:59

    Evropski fasisti ne miruju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA