≫ 

Obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije: Pretrpeo ozbiljne posledice zbog "havana sindroma"

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi

  • 22
Havana Sindrom, Americka ambasada na Kubi, radio talasi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Obaveštajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog "havanskog sindroma", piše Wall street journal, pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.

U tekstu se navodi da je CIA proteklih nedelja evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmerenog energetskog izvora.

Oko dve stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od takozvanog "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.

Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične Havanskom sindromu, misterioznoj bolesti mozga, otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmerena" radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde.

Kontinuirani napadi, koji mogu izazvati vrtoglavicu, gubitak pamćenja i druge zdravstvene probleme, izazvali su frustracije u američkoj vladi i narušili moral u Stejt departmentu i Centralnoj obaveštajnoj agenciji, rekli su sadašnji i bivši zvaničnici. Neke diplomate i obaveštajci nisu voljni da preuzimaju poslove u inostranstvu za sebe i svoje porodice, rekli su zvaničnici.

Portparoli Stejt Departmenta i CIA izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su da komentarišu slučaj u Srbiji i ostale napade.

- Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i staramo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu negu i podršku - rekao je portparol Stejt Departmenta.

Portparol CIA izjavio je da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža negu pogođenim agentima i službenicima.

On je letos postavio veterana CIA, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA govori i podatak da je ova obaveštajna agencija morala nedavno da povuče šefa odseka iz Beča gde se odigrao veliki broj napada.

Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA i Stejt Departmenta govori i podatak da je tokom puta Bernsa u Indiji jedan od njegovih bližih saradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik Havana sindromu.

Čak je i potpredsednica SAD Kamala Haris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavestio Stejt Department o potencijalnim incidentnim zdravstenim anomalijama, što je formalni naziv američke vlasti kada je “Havana Sindrom” u pitanju.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao Havana sindrom, prvi put su iskusili službenici Stejt Departmenta i CIA na Kubi, krajem 2016. godine.

Video: Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    28. septembar 2021 | 21:45

    Tesla genije.

  • Gojko

    28. septembar 2021 | 21:51

    Ovi ameri kada polude od svog zla uvek im neko drugi kriv

  • Mrki

    28. septembar 2021 | 22:07

    Mi nemamo ni vodu ni struju ni asfalt do svih sela u Srbiji, ali smo naoružani radio-oružjem? Prijatno sam iznenadjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA