≫ 

Da li je moler bio čuveni Zodijak? Grupa tvrdi da ima snažne dokaze ko je zloglasni serijski ubica

Iako istraživačka grupa navodi niz dokaza za koje kažu da povezuju bivšeg veterana američkih vazdušnih snaga i molera sa Zodijakom, policija kaže da se istraga nastavlja

  • 1
Zodiac Killer

Foto: Wikipedia/San Francisco Police Department

Istraživačka grupa The Case Breakers identifikovala je Garija Francisa Pousta kao potencijalnog novog osumnjičenog u potrazi za Zodijakom, serijskim ubicom koji je terorisao San Francisko krajem 1960-ih.

Zbog zagonetnih slova i šifri koje je ubica u to vreme slao vlastima i novinama The San Francusco Chonicle, slučaj je dugo fascinirao ljubitelje kriminala i o njemu su napisane brojne knjige, snimljeni filmovi, dokumentarci i TV emisije.

The Case Breakers su navodno identifikovali Garija Pousta, koji je umro 2018. godine, preko niza fotografija koje su otkrili iz 1963. godine, navodno iz njegove “mračne komere”, navela je grupa u saopštenju.

Pronašli su fotografije koje prikazuju Pousta sa ožiljcima na čelu za koje veruju da se poklapaju sa ožiljcima Zodijaka na policijskom crtežu.

Grupa veruje da su ožiljci rezultat sudara 1959. godine, u kojem je poginuo jedan vazduhoplovac, a povređen je Poust, takođe iz 72. eskadrile za kontrolu i upozorenje aviona.

Grupa, koja se fokusira na nerešene slučajeve, sačinjena od bivših policajaca i forenzičara, takođe tvrdi da imaju forenzičke dokaze uključujući DNK. Oni dalje kažu da ako uklonite slova punog imena Pousta iz jedne od šifri koje je ostavio Zodijak, to otkriva alternativnu poruku.

San Francisko, ubica Zodijak, šifra

Printskrin:Youtube/David Oranchak

Oni u svom izveštaju povezuju Pousta sa ubistvom u Riversajdu, Kalifornija, koje je povezano sa Zodijakom sredinom 1970-ih, ali vlasti više ne smatraju da ovde postoji veza.

Brutalno ubistvo Čeri Džo Bejts 31. oktobra 1966. godine dogodilo se dve godine pre nego što je bilo poznato da je Zodijak aktivan, stotinama kilometara na sever. Iako Zodijak u jednom od svojih pisama tvrdi da je ubio 37 ljudi, pripisana su mu oko pet zločina.

Među dokazima za koje Case Breakers veruju da povezuju slučajeve i Pousta jeste ručni sat Timex sa pokidanom trakom pronađen na mestu zločina i kupljen u vojnoj bazi sredinom šezdesetih.

Poust je bio na medicinskom pregledu zbog povrede nakon incidenta sa pištolje, kaže grupa, i kao američki veteran bio je lečen u vojnoj bolnici, nekih 15 minuta od mesta zločina. Nije jasno da li se datumi poklapaju.

Grupa veruje da je farba na ručnom satu nastala jer je u vreme ubistva Poust bio moler već tri godine i nastavio da radi taj posao decenijama posle.

Veruje se da je otisak čizmi sličan onima koje je nosio Poust, i kažu da je isti kao otisak pronađen na tri mesta zločina Zodijaka. Braon dlaka pronađena u ruci žrtve navodno se poklapa sa kosom Pousta.

Foxs News je razgovarao sa veteranom iz Vijetnama, Hamsom Smitsom, koji kaže da je proveo 10 godina skrivajući uzbunjivača po imenu Vil koji je pobegao iz “kriminalne bande” na čelu sa Poustom, koja je navodno lutala po kalifornijskoj regiji Haj Sijera.

Vil, koji sada živi na severozapadu, tvrdi da ga je Poust “uvukao u mašinu za ubijanje” i da je bio svedok dok je zakopavao oružja kojim su počinjena ubistva, prenosi Independent.

Među svedocima Case Breakersa je i Mišel, navodna snajka Pousta, koja tvrdi da je, nakon što joj se brak raspao, maltretirana, napadana i uznemiravana njegovim nasleđem, sve dok nije napustila državu.

Gveni, žena iz Kalifornije koja je živela pored Pousta i njegove supruge, veruje da je on Zodijak na osnovu dokaza do tada sakupljenih.

Rekla je da su je čuvali kada je bila dete 1970-ih i 1980-ih, a on ju je učio kako da puca nekoliko puta nedeljno. Rekla je i da je bila svedok njegovog nasilja prema supruzi koja je samo spavala na kauču.

Ona je rekla da je nedavno razgovarala i sa njegovom suprugom.

- Žao mi je što policajcima nisam rekla o njegovoj (Zodijakovoj) prošlosti. Živeo je dvostrukim životom - rekla joj je navodno njegova žena.

Gveni kaže da kao odrasla osoba koja razmišlja o prošlosti, sve joj ima smisla.

- Kada sam bila tinejdžer, nisam sabrala dva i dva dok nisam postala starija. Sada verujem da je Zodijak ubica - rekla je ona.

Do danas nijedan DNK se ne poklapa ni sa jednim mestom zločina Zodijaka.

2020. godine, nakon što su privatni građani razbili jednu od šifri, FBI je rekao da je slučaj Zodijak u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    8. oktobar 2021 | 09:00

    Има и ћириличних слова...Баш интересантно,грчка слова,ћирилична,латинична,био је очигледно образован и застрашујуће интелигентан.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA