≫ 

Počinje suđenje stogodišnjaku, čuvaru nacističkog logora: Tereti se za više od 3.500 ubistava

Sud je nedavno utvrdio da je starac, uprkos svojim godinama, mentalno sposoban i da mu se može suditi, a zakazana su ukupno 22 ročišta

  • 6
Nemačka suđenje nacisti sud logor Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Danas počinje suđenje 100- godišnjem farmeru iz Nemačke, koji se tereti da je za vreme Drugog svetskog rata počinio više od 3.500 ratnih zločina.

Starac je optužen da je bio učesnik u 3.518 ubistava za vreme Nacističke Nemačke, dok je radio kao čuvar u logoru Zahsenhauzen u periodu između 1942. i 1945. godine. U ovom periodu u pomenutom logoru nastradalo je nekoliko hiljada zatvorenika.

Oni su ubijani na brutalne načine, izgladnjivani, mučeni i prisiljavani na različite medicinske eksperimente tokom boravka u logoru. Tokom Drugog svetskog rata kroz ovaj logor, koji se nalazi na periferiji Berlina, prošlo je više od 200.000 ljudi, piše CNN.

- Čovek je optužen da je učestvovao u izvršavanju okrutnih i pomuklih ubistava u logoru Zahsenhauzen - saopšteno je iz Tužilaštva.

On je optužen i da je streljao sovjetske ratne zarobljenike, da je puštao otrovni gas u komorama u kojima je nastradao veliki broj zarobljenika.

Tužilaštvo nije želeo da otkrije identitet ovog stogodišnjaka, u skladu sa nemačkim zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Sud je nedavno utvrdio da je starac, uprkos svojim godinama, mentalno sposoban i da mu se može suditi, a zakazana su ukupno 22 ročišta.

Nemačka se utrkuje sa vremenom kako bi uspela da poslednje preživele počinioce ratnih zločina, koji su sada već u dubokoj starosti, izvela pred lice pravde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odin

    7. oktobar 2021 | 13:48

    Životinji je izgleda to godilo, čim je napunio sto godina.

  • Sto godina robine

    7. oktobar 2021 | 14:12

    ne gine ahahahah

  • DENI

    7. oktobar 2021 | 18:55

    Interesantno da mu sude, jedan fasista Lishke, sef gestapoa u Parizu pobio preko 30 000 civila i ziveo u Kelnu pod istim imenom, radio na polozaju dobrom. Rikno 1980, u domu a odlezao samo 5 g u cuzi. Nebi ni to dobio da ga djeca od pobijenih nisu tuzila. Njemacka je skrivala fasiste dugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA