≫ 

Ispovest mlade majke: Sa 13 sam postala alkoholičar, zbog ćerke sam rešila da budem bolja

Susret sa socijalnom radnicom u popravnom domu promenio joj je život

  • 0
Žena, devojka, depresija, tuga, nasilje nad ženama, ženom

Foto ilustracija: Shutterstock

Na prvi pogled Alaja (24) deluje kao mnoge njene vršnjakinje. Ona voli modu, svakodnevno objavljuje selfije na Instagramu i deluje srećno. Ali iza njenog osmeha kriju se godine mučenja i zlostavljanja.

Njena prva sećanja u životu nisu o divnim porodičnim putovanjima i poklonima. Ono čega se ona seća je sreća da kada dođe kući zatekne otvoren prozor. Ona tada nije znala mnogo o narkoticima, ali je znala da ako je u kući otvoren prozor, znači da je tata danas lepo raspoložen.

- Ako u kući nema dima, znači da je tata nervozan jer nije dobio ono što mu treba - kaže Alaja.

U to vreme, niko sem porodice nije znao šta se dešava iza zatvorenih vrata ove porodice u južnom Londonu. U njihovom komšiluku porodično nasilje nije bilo ništa neobično, a koliko je okruženje loše uticalo na nju govori i podatak da se svako veče pred spavanje u krevetu grlila sa sestrom kako bi mogla da zaspi.

Nedostak novca bio je veliki problem u porodici, priseća se Alaja.

- Često sam u školu išla gladna - rekla je ona.

Od tada, prošlo je mnogo godina pre nego što su nju, njenu braću i sestre iz kuće odveli socijalni radnici. Ranije, uvek kada su službenici dolazili kod njih, roditelji su glumili brigu i ponašali se najbolje što mogu.

Njena priča podseća na priče mnoge dece koja su odrastala u sličnim porodicama, kaže aktivistkinja koja radi sa decom koja su se bavila kriminalom, Kasandra Hausman.

- Ako se deca ne osećaju sigurno kod kuće, to ih čini podložnijima eksploataciji. Na ulicama je, nažalost, mnogo ljudi koji su kao Alaja - kaže aktivistkinja.

Zavisnost od alkohola 

 

Alajini problemi počeli su kada je imala osam godina. Na proslavi rođendana njenog oca, njegovi prijatelji su joj dali da pije šampanjac, a zbog velike količine alkohola koji je unela u sebe, ona je završila u bolnici.

Ovaj događaj bio je početak njene zavisnosti sa alkoholom.

- Od tada sam počela stalno da pijem, konstantno sam imala potrebu za alkoholom. Do svoje 13 godine postala sam zavisnik od alkohola. Pila sam jer sam bila depresivna - kaže Alaja.

U međuvremenu su se njeni roditelji razveli, a njena kuća je postala poznata kao "štek kuća" u kojoj se krila droga, alkohol i oružje, pa su samim tim i dileri bili česti nepozvani gosti.

- Sa svojih deset godina često sam provodila vreme sa tim dilerima u svojoj kući. Dugo nisam bila svesna svega šta se dešava - pravda se ona.

Jedan od tih ljudi, konačno joj je pružio pažnju i brigu koja joj je toliko nedostajala.

- U meni je video nesrećno dete kome nedostaju roditelji. Video je da mi je potrebna briga, nije se libio da mi je pruži kada sam tu - kaže ona.

Iako je Alaja bila upisana u registru zaštite dece, ipak joj je bilo dozvoljeno da živi u tim uslovima, što joj je danas potpuno nerazumljivo.

- Mislim da su napravili mnogo propusta. U današnje vreme ako se to dešava u kući, deca se odmah oduzimaju roditeljima -kaže ona.

Sa njom to na žalost nije bio slučaj. Ona je u hraniteljsku porodicu odvedena tek sa 12 godina, ali tada je već bila problematična. Za tri godine promenila je čak 20 hraniteljskih porodica.

- Često sam bežala od kuće i pila dok se ne onesvestim. Ocene u školi bile su jako niske, često sam lomila stvari i maltretirala drugu decu - kaže ona.

Put ka nasilju i drogi

 

Bezuspešno pokušavajući da pronađe izlaz iz svoje situacije često se samopovređivala, a nekoliko puta pokušala je i da sebi oduzme život.

Pošto se uglavnom družila sa starijima od sebe, veoma rano je ušla u svet kriminala, droge i nasilja. Počela je da krade, da se tuče i drogira, a za sve danas krivi traume iz detinjstva.

U bandi je bila poznata po svojoj brutalnosti, pa je njen posao često bio da kažnjava ljude koji su pokušali da istupe iz klana.

- Godinama sam povređivala sebe i druge. To je sve bilo zbog onoga kroz šta sam prošla kao dete, nisam to zaslužila. Oduzeto mi je detinjstvo - tvrdi Ajla.

Onda je upoznala mladića u kasnim dvadesetim i konačno se ponadala da je njenim mukama došao kraj.

- Mislila sam da me voli, da smo zaljubljeni i srećni - kaže ona.

Ali, njena stvarnost bila je drugačija. Ubrzo je počeo da je primorava da prodaje drogu za njega. Kada mu više nije bila potrebna, raskinuo je sa njom.

Rita Džejkobs, socijalna radnica, tvrdi da su upravo ovakvi modeli put u eksploataciju devojaka.

- Neke devojke nisu svesne da ih zaista eksploatišu, veruju da su u srećnoj vezi sa partnerom, a ne shvataju da je partner zapravo njihov robovlasnik - kaže Džejkobs.

Sa 15 godina završila je u popravnom domu

 

Sa 14 godina stalno je bežala iz hraniteljskih porodica krijući se kod prijatelja. Kada je shvatila da više ne može da beži i da joj izolacija ne prija, predala se policiji.

Kada je poslata u popravni dom odlučila je da će to biti preokret u njenom životu. Ona se u početku ponašala loše i pravila je probleme, međutim vremenom se, kroz rad sa starešinama, polako smirila.

- Sa ove tačke, mislim da sam ih testirala. Pomoć mi je bila preko potrebna. Trebala mi je porodica. Samo sam htela da se isplačem i zagrlim nekog, znala sam da to moram ovde da uradim. Onda sam upoznala Roenu i sve se promenilo - kaže ona.

Dok je razgovarala sa Roenom, Alaja je po prvi put osetila da neko veruje u nju.

- Previše toga je bilo u meni. Bila sam puna trauma, a tada nisam znala šta je to, nisam umela da prepoznam. Boravak u domu me je smekšao, više se nisam osećala izgubljeno - kaže ona.

Trudnoća kao poziv na buđenje

 

Ubrzo nakon što je napustila dom saznala je da je trudna. Tada je shvatila da definitivno mora da okrene novi list u životu.

- Nisam želela da dozvolim da moje dete proživi ni delić onoga kroz šta sam ja prošla - kaže ona.

Duboko u sebi znala je da više nema prava na grešku. Ukoliko nastavi da pravi greške socijalni radnici će joj zbog njene problematične prošlosti oduzeti dete.

- Počela sam da idem na sastanke grupa za podršku. Pratila sam njihova uputstva i uspela sam da se izborim sa alkoholizmom i drogom, čak sam i cigarete ostavila - kaže ona.

Nakon rizične trudnoće, rodila je zdravu ćerkicu, koja sada ima sedam godina.

- Ona me je spasila, da nije bilo nje, ni ja sada ne bih bila ovde. Potrudila sam se da ima mnogo srećnije detinjstvo od mene - rekla je Alaja u razbovoru za BBC.

Alaja i njena ćerka danas žive srećnim životom. Ona brine o svojoj ćerki, radi i sprema se da upiše fakultet.

- Želja mi je da postanem socijalni radnik, kako bih pomogla deci koja su slična meni. Želim da im pružim ono što je meni pružila Roena - rekla je ona.

Video: Pijani čuvar polomio ogradu kada je političar došao u nenajavljenu posetu: Danas mi je slobodan dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA