≫ 

"Danas ne bih tako uradio": Kurc se kaje zbog SMS poruka, negira optužbe

Kurc je rekao da je dobro što u pravnoj državi, kakva je Austrija, svako ima mogućnost da dokaže da je reč o netačnim optužbama

  • 0
Sebastian Kurz, Sebastijan Kurc

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obratio se večeras građanima Austrije, ističući da namerava da što je to brže moguće pokaže da su optužbe protiv njega netačne i ukazao spremnost njega i njegove Narodne partije (OVP) na nastavak rada u Vladi.

- Proteklih dana vidljiva je iritacija i nesigurnost. Mnogo toga se meša, a važno je da se neke stvari razdvoje. Na jednoj strani postoje SMS poruke od pre par godina, neke su i od mene, koje su u emociji tako formulisane kako to danas ne bih uradio. Na drugoj strani postoje optužbe za krivična dela protiv mene koje su netačne - objasnio je on.

Kurc je rekao da je dobro što u pravnoj državi, kakva je Austrija, svako ima mogućnost da dokaže da je reč o netačnim optužbama.

- Predsednik Austrije rekao je večeras da pretpostavka nevinosti mora da važi za svakog, a mislim da političari ne treba da budu bolje tretirani po tom pitanju od građana, ali ne i lošije. Dobro je što ću moći u daljem postupku da negiram sve optužbe protiv sebe - dodao je.

Kurc je istakao da će učiniti sve da se obezbedi što brže rasvetljavanje celog slučaja, jer je to pre svega, kako je naveo, u njegovom nteresu.

- Pored pitanja optužbi za nešto iz 2016.godine, postavlja se i pitanje šta je sa vladom i zemljom. Kao kancelar i predsednik OVP razgovarao sam sa timom iz moje stranke i došli smo do zaključka da kao demokrate prihvatamo ako postoje druge većine u parlamentu, ali istovremeno želimo da naglasimo da smo kao tim u Vladi delotvorni i da želimo dalje da radimo. To smo dokazali godinu i po dana sa koalicionim partnerom u borbi protiv pandemije, u oporavku privrede - rekao je on.

Kurc je naglasio da će ostati u stalnom dijalogu sa predsednikom države i učiniti sve za očuvanje stabilnosti zemlje, ali i sa vicekancelarom kojem će, kako je naveo, ponuditi razgovore o daljem radu Vlade.

Kogler neumoljiv: Kurc više nije u mogućnosti da vodi vladu

 

Nakon obraćanja građanima predsednika Austrije Aleksandera van der Belena i kancelara Sebastijana Kurca, obratio se i lider Zelenih Verner Kogler, koji je ostao pri smo neumoljivom stavu da Narodna partija Austrije (OVP) mora promeniti "svog" kancelara.

Kogler je večeras, u izjavi medijima, kazao da aktuelni kancelar više nije u mogućnosti da vodi vladu.

- OVP mora nekoga drugog predložiti koji nema mrlju - ponovio je on svoj stav.

Kogler smatra da nije samo reč o optužbama za krivično delo, već i o, kako je naveo, stravičnom shvatanju vrednosti u centru moći OVP.

Ostavio je otvorenim da li će Zeleni podržati zahtev za glasanje o poverenju kancelaru Kurcu na vanrednoj sednici parlamenta u utorak.

- OVP ima odgovornost da da svoj doprinos. Optužbe se tiču korupcije i prevere novca poreskih obveznika - naglasio je vicekancelar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA