≫ 

Sve više mališana žrtve vatrenih obračuna: Ovo su deca koju je ubio zalutali metak

U maju je u Mineapolisu ubijeno dvoje mališana. Triniti je zalutali metak pogodio u glavu dok je skakala na trampolini. Niko za ovaj zločin nije uhapšen * Šestogodišnja Anija Alen je upucana jer se zajedno sa majkom zadesila na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

  • 2
Ubistva dece, Amerika

Foto: Tanjug/AP

Sve više dece strada u pucnjavama u Americi. Dečica su neretko ubijena jer su se slučajno našla na putanji metka, dok mnogi tinejdžeri stradaju u ratovima bandi, svađama oko narkotika, ili zbog toga što su postavili nešto što ne treba na društvenim mrežama.

Broj krivičnih dela u koja su umešana deca i tinejdžeri veći je iz godine u godinu, a stručnjaci kažu da je dokonost, koja je došla sa pandemijom, dovela do lakšeg pristupa oružju, ali i do svađa koje se neretko završavaju vatrenim obračunima.

Legend Talifero, četvorogodišnji dečak koji je obožavao košarku i dinosauruse, spavao je na podu u stanu u Kanzas sitiju, kada je ubijen 29. juna 2020. godine.

Tetkin bivši slučajno ubio dete

 

Legenda je ubio Rajson Elis, bivši partner njegove tetke, kojeg je par dana ranije prijavila za porodično nasilje.

Uoči ubistva Legendov otac se posvađao sa Elisom jer mu je tukao sestru. Pretpostavka je da je Elis dete ubio dok je tražio njegovog oca.

- Zar sve mora da se završi nasiljem ako smo besni. Koji je drugi način da rešimo neki problem, a da nikog ne povredimo - pita se Šeron Pauel, majka ubijenog dečaka.

Ubistva dece, Amerika

Tetkin bivši dečko optužen za ubistvo Legenda Foto: Tanjug/AP

Ona kaže da je njen jedinac bio pametan, veoma radoznao dečak.

- Iako tako mali, već je proživeo mnogo. Rođen je sa srčanom manom i operisali su ga kada je imao samo četiri meseca. Spremali smo se za novu operaciju, ali je nije doživeo. Kobne noći je boravio kod oca, koji je dobio bebu sa drugom suprugom. Sav oduševljen me je zvao da me pita da ostane da spava kod svog malog polubrata - priča neutešna majka.

U 3 ujutru ju je pozvala dečakova baka da joj kaže da je Legend ubijen.

Svake godine sve više ubijenih

 

U SAD je 2019. zabeležen0 više od 990 ubistava vatrenim oružjem, a žrtve su imale najviše 17 godina, pokazuju statistički podaci. Prošle godine ta brojka skočila je na 1.375, a strahuje se da bi ove godine moglo da bude i više žrtava. Od početka godine do prošlog ponedeljka ubijeno je 1.179 mladih, a više od 3.290 je ranjeno.

I podaci FBI pokazuju stravične brojke. Krajem septembra objavljen je izveštaj u kojima se vidi da je procenat ubistava u 2020. skočio za 30 odsto, a ubistva među mlađima od 19 godina, porastao je za više od 21 odsto.

Iza svakog od tih ubistava kriju se stravične priče.

Kejon Grin (9) preminuo je u martu u Sent Luisu, kada je maloletnik pucao na automobil njegove porodice. Za zločin je optužen 17-ogodišnjak. I policija i tužilaštvo nisu želeli za medije da komentarišu motive ovog zločina.

U maju je u Mineapolisu ubijeno dvoje mališana. Triniti Otoson Smit (9) upucana je u glavu dok je skakala na trampolini. Policija je saopštila da je devojčicu pogodio metak namenjen drugom. Niko za ovaj zločin nije uhapšen.

Šestogodišnja Anija Alen je upucana jer se zajedno sa majkom zadesila na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Njihov automobil našao se u unakrsnoj pucnjavi.

Početkom oktobra devojčica (11) ubijena je u Milvokiju, a petogodišnjakinja je ranjena, kada je neko iz vozila u pokretu pucao na automobil u kojem su bile. Policija i dalje ne zna motiv ovog zločina, i moli građane da pomognu u istrazi.

Među žrtvama i mnogo tinejdžera

 

Džamari Vilijams i Kentrel Meknil, dvojica 15-godišnjaka, srednjoškolaca iz Čikaga, ubijeni su u dve odvojene pucnjave 21. septembra. Niko za ova ubistva nije uhapšen, a policija ne želi da komentariše da li uopšte ima osumnjičenih za ovaj zločin. Mediji podsećaju i da je u pucnjavi u školi u Filadelfiji ubijeno pet maturanata, a devet povređeno...

U izveštaju Fonda za zaštitu dece od marta ove godine navodi se da je smrt dece i tinejdžera u pucnjavi dostigla 19-godišnji maksimum tokom 2017. godine. Četiri su puta veće šanse da maloletni Afroamerikanci budu ubijeni od belaca.

Starski Vilson, direktor Fonda, kaže da je povećana kupovina oružja tokom pandemije dodatno pogoršala stvari.

- Na ulicama je sve više vatrenog oružja i sve je manje onih koji su u prilici da se bave nekim smislenim poslom, da sebe učine produktivnim. Kombinacija ova dva faktora je zaista izazovna - navodi on.

I društvene mreže imaju značajnu ulogu, kažu stručnjaci.

- Jedna objavljena uvreda može da dovede do stravičnih obračuna. Društvene mreže omogućavaju da u trenu iskažete nepoštovanje prema nekome - kaže Džejson Smit, inspektor za krvne delikte u Filadelfiji.

Dr Lindzi Klakis, koja radi u Urgentnom centru dečije bolnice u Sent Luisu kaže da ona i njene kolege često vide "povratnike" tokom smene.

- Često vidimo dete sa velikim ožiljkom i pitamo ga šta se desilo, a on kaže: "Pa, primio sam metak i ranije" - kaže doktorka.

Ona dodaje da su takve situacije veoma frustrirajuće za medicinsko osoblje.

- Mi dajemo sve od sebe da spasimo tu decu, da im pružimo vrhunsku negu i spasimo njihove živote, ali do tih povreda sa kojima dolaze nije moralo da dođe da se preventivno delovalo. Ne postoji ništa gore nego da morate da kažete nekom roditelju da mu je dete mrtvo, a to od čega je umrlo je moglo da bude sprečeno - ogorčena je doktorka.

Ministarstvo pravde je pokušalo da smanji stopu kriminala među maloletnicima uz pomoć Operacije Legend, koja je dobila ime po ubijenom dečaku. Njegovu majku teši činjenica da je smrt njenog sina dovela do toga da država pokrene akciju u kojoj je uhapšeno na stotine ljudi. Ipak, njena bol nije ništa manja zbog gubitka deteta.

- Teško je, to je svakodnevna borba. Treba živeti sa tim da ga više nema, da više nikad neću čuti njegov glas - kaže majka.

Plesala za mamu u trpezariji kada je metak pogodio

 

Amarija Džones (13) ubijena je prošle godine, uoči Dana očeva, dok je majci u trpezariji pokazivala plesnu tačku. Devojčicu je pogodio zalutali metak namenjen grupi dečaka, koji su sedeli sa njenim bratom na tremu njihove kuće u Čikagu.

Metak se zario u televizor... I dok su svi u panici tražili zaklon, mala Amarija se držala za krvavi vrat pokušavajući da dozove majku.

Ubistva dece, Amerika

Ubijena dok je plesala po kući Foto: Tanjug/AP

- Ja sam odrasla u ovom kraju i ovde je bilo mnogo pucnjava. Par puta me je omašio metak, i ja znam kako to izgleda, ali ne i moja sestrica. Ona se nije kretala u takvom društvu, ona nije znala šta je to - kaže Amarijina sestra Mercedes (28).

Devojčica je proglašena mrtva po prijemu u bolnicu. Ni dan danas njeno ubistvo nije rasvetljeno.

U maturanta ispaljeno 13 hitaca

 

I dok su mališani često slučajne žrtve, tinejdžeri su uglavnom mete svojih neprijatelja. Ubijaju ih drugi tinejdžeri, iz vozila u pokretu na autoputu, ili usred bela dana na ulici.

Šakil Barbur iz Filadelfije ubijen je 6. juna, nedelju dana pre nego što će da maturira. U njega je ispaljeno 13 hitaca dok se biciklom vraćao kući iz prodavnice na ćošku ulice. Do sada niko nije uhapšen za njegovo ubistvo, a policija ne želi da otkrije motiv zločina.

Njegova sestra je pokušala da spreči da Šakil ne iskrvari dok su ga vozili u bolnicu, ali mladiću nije bilo spasa.

Njegov otac Džozef ne može da obuzda bes.

Ubistva dece, Amerika

Šineka sa svojim sinom Šakilom Foto: Tanjug/AP

- Mislim da ljudi nisu svesni koliko je teško ne uzvratiti na ovo. Ova deca su na ulici, kao lovci, proganjaju ljude, a onda i ubiju - kaže otac.

Džozef i njegova supruga pričaju da je Šakil bio dobar momak, koji je planirao da upiše vojnu akademiju. Ime Šakil su mu dali jer je rođen kao velika beba, i znali su da će da bude "džin" kad poraste.

- On je bio naš divni džin. Izgledao je ozbiljno, ali je bio veliko dete, puno ljubavi. Imao je zaista veliko srce - kaže majka Šineka.

"Onesposobe žrtvu, pa ceo šaržer isprazne dok ih ona gleda"

 

Inspektor Smit kaže da su ubistva brutalna i drska.

- Spremni su ceo okvir da isprazne nekom u glavu ili telo. Nazivaju taj čin "hodajuća žrtva". Naime, prvo pucaju da onesposobe metu, a potom joj priđu, stanu iznad žrtve da ih ona vidi, a onda ceo šaržer ispucaju - kaže inspektor.

Vlasti pribegavaju različitim metodama i imaju različite ideje za to kako smanjiti stopu nasilja.

Vilson iz Fonda za zaštitu dece predlaže "trostruku strategiju". Smatra da bi trebalo uvesti novi zakon o oružju, koji bi predviđao detaljnu proveru kupca i podstakao bezbedno držanje oružja. Istovremeno bi, kaže, trebalo osnažiti socijalne službe i organizovati neku vrstu dopunske nastave i psihološke podrške mladim ljudima. Kao treći uslov navodi stvaranje boljih ekonomskih uslova za mlade, u smislu da se mladima obezbedi zaposlenje tokom raspusta.

Studije pokazuju da su žrtve nasilja neretko i same postanu nasilnici. Zato je u Dečijoj bolnici u Sent Luisu pokrenut program za žrtve nasilja gde povezuju preživele sa mentorima i stručnjacima za psihološko savetovanje, kao i mogućnost kontakta sa socijalnim službama.

U Filadelfiji policija prati i društvene mreže, kako bi preventivno reagovali u slučaju da vide da neko kači statuse koji vode do krvavog obračuna. Policajci tada stupaju u kontakt sa "učesnicima okršaja sa društvenih mreža".

U srednjoj školi "Simon Gratz" u Filadelfiji pokrenut je pilot program gde se učenicima koji su ugroženi pruža podrška.

- Oko 60 učenika ćemo moći da pokrijemo ovim programom, ali broj učenika koje smo već izgubili i stopa nasilja u Filadelfiji govori da će biti potrebno da proširimo kapacitete - kaže direktor škole.

Video: Marinini prvi koraci nakon što ju je bivši upucao pre dve godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    17. oktobar 2021 | 18:59

    Pisite o srpskim malisanima koje su ubile njihove "zalutale" bombe!

  • Гаргамел

    17. oktobar 2021 | 20:50

    Јел су њихови медији писали о Милици Ракић ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA