Merkelova upozorila međunarodnu zajednicu: Ne smemo dozvoliti da Avganistan propadne

Merkelova je potvrdila obećanje Nemačke da će donirati 600 miliona evra Avganistanu

  • 3
Angela Merkel, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas na virtuelnom samitu G20 na kome se razgovaralo o krizi u Avganistanu, upozorila međunarodnu zajednicu da ne sme dozvolti da Avganistan propadne.

Lideri zemalja, među kojima i američki predsednik Džo Bajden, naglasili su da pomoć treba pružati preko nezavisnih međunarodnih organizacija, a ne direktno talibanima, piše BBC.

Ona je rekla da niko ništa ne dobija ako se uruši čitav monetarni ili finansijski sistem u Avganistanu.

- Tada se više ne može pružati humanitarna pomoć. Naravno, nikada nije lako podvući crtu, da tako kažem, ali gledati kako 40 miliona ljudi tone u haos jer nema električne energije ili finansijskog sistema, to ne može i ne sme biti cilj međunarodne zajednice - rekla je Merkel.

Kancelarka je takođe rekla da talibani moraju omogućiti pristup svim telima UN koja dostavljaju pomoć i naglasila potrebu da se poštuju prava žena i devojčica.

Obećanja o pomoći Avganistanu su već data, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je milijardu evra Avganistanu i susednim zemljama koje će prihvatiti avganistanske izbeglice.

Merkelova je potvrdila obećanje Nemačke da će donirati 600 miliona evra Avganistanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    13. oktobar 2021 | 00:12

    Sta ima Evropa sa Avganistanom, ustvari ima razorili Irak, Libiju, Irak u sadejstvu sa Amerima, sad se ona sekira da ne propadne Avganistn. Boze! Ima li te.

  • Vi

    13. oktobar 2021 | 07:05

    nato fasisti ste ga i unistili

  • Če

    12. oktobar 2021 | 23:42

    Sirokogrida rak u horoskopu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA