Vulkan na ostrvu La Palma se ne smiruje: Zbog nove erupcije evakuisano 800 ljudi

Iako se deo vulkana prošle nedelje delimično urušio, nova "reka lave" proširila se sa druge strane ka moru. Na tom putu uništila je brojne kuće i plantaže banana i avokada

  • 0
Španija La Palma erupcija vulkana Foto: Tanjug/AP

Vulkan na španskom ostrvu La Palma i dalje ne miruje, a nova erupcija primorala je vlasti da evakuišu skoro 800 stanovnika iz grada La Laguna.

Vlasti su naredile meštanima da sa sobom ponesu samo neophodne stvari i naveli su da bi evakuacija mogla da potraje samo nekoliko sati.

- Želimo da ponesemo dokumente, ali i druge stvari jer nam je ceo život ostao u toj kući. Ne možemo da sakupimo 30 godina života u pet minuta - rekao je jedan od meštana.

Predstavnici civilne zaštite na La Palmi navode da iako lava sporo napreduje prema naseljenim delovima, deo ostrva mora da se evakuiše da se ne bi ugrozili životi stanovnika.

Iako se deo vulkana prošle nedelje delimično urušio, nova "reka lave" proširila se sa druge strane ka moru. Na tom putu uništila je brojne kuće i plantaže banana i avokada.

- Lava je u protekle tri nedelje uništila 1.186 kuća, a zbog vulkanse aktivnosti do sada je evakuisano 6.700 građana - saopšteno je.

Zbog vulkanske aktivnosti, zvaničnici su zabeležili ukupno 64 seizmičke aktivnosti, a najjači zemljotres koji je pogodio ovo područje iznosio je 4,1 stepen Rihterove skale.

Španski emdiji prenose da je lava na vulkanu formirala tri toka. Prvi tok je izgubio na jačini i trenutno ne predstavlja opasnost, prenosi Reuters.

Međutim, drugi i treći tok prave velike probleme građanima jer oni uništavaju useve i stambene objekte.

Iako aerodrom La Palma još uvek nije zatvoren, zvaničnici aerodroma su rekli kako je samo tokom utorka otkazano 11 letova, a da je nastavak rada aerodroma u ovakvim uslovima sve neizvjesniji.

Video: Snimak kada lava guta bazen i luksuzno imanje: Priroda uništila skupocene kuće na španskom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA