Šta sve može da otkrije uhapšeni "glavni bankar" Islamske države?

Premijer Iraka naveo je da je to bila jedna od najtežih međunarodnih operacija koje su iračke snage sprovele

  • 0
Jasim al-Jaburi Foto: Profimedia/Zuma Press/ Iraqi Army's Joint Operations Command

Dok su Iračanke i Iračani, u malom broju, izlazili na izbore, snage bezbednosti izvodile su osetljivu i važnu operaciju hapšenja Samija Jasima, pripadnika terorističke grupe Islamska država, koji je zadužen za finansije, i ima ulogu zamenika ubijenog vođe Abu Bakra al-Bagdadija.

Vest je objavio premijer Iraka Mustafa Al-Kadhimi na Tviteru.

Bagdadi je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga na severozapadu Sirije 2019. godine.

Detalji operacije zasad su tajna. Irački premijer naveo je da je to bila jedna od najtežih međunarodnih operacija koje su iračke snage sprovele.

AP je od iračkih obaveštajnih izvora saznao da je Jasim uhapšen u neidentifikovanoj stranoj zemlji iz koje je pre nekoliko dana prebačen u Irak. AFP je saznao da je uhapšen u Turskoj, prenosi Tajms.

Vredan 5 miliona dolara

Iz Ankare nije bilo reakcija, a agencija Anadolija dodala je da je Turska bila prva država koja je još 2013. godine proglasila "IS/Daesh" (arapski akronim za tu organizaciju) terorističkom grupom.

Agencija nije podsetila na veze koje je turska tajna služba MIT imala sa članovima te grupe kojima su omogućavali prelazak u Siriju. I posle od njih kupovali naftu.

Američka vlada je ucenila Jasimovu glavu na pet miliona dolara za informaciju koja bi mogla da dovede do hapšenja.

- Sami Jasim Muhamed al-Jaburi, poznat kao Haji Hamid, jedan je od vođa IS-a, bivši član Al Kaide u Iraku i osoba koja kontroliše finansije terorističke organizacije - navodi se na poternici.

Jasim, irački državljanin, jedan je od glavnih vođa Islamske države koji ima uvid u vredne informacije o operacijama grupe, rekao je Hasan Hasan, stručnjak za tu grupu, za Rojters.

On je drugi vođa IS -a koji je uhapšen živ, dodao je Hasan.

"Kalif bez kalifata"

Hasan navodi da je Jasim bio član upravljačkog veća terorističke organizacije koje broji između šest i 12 članova. Blizak je i sa novim liderom IS-a.

Nakon likvidacije Bagdadija, Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši je zauzeo njegovo mesto, koji je odmah dobio nadimak "kalif bez kalifata".

Hasan dodaje da je "bankar IS-a", kako su mediji zvali Jasima, s vremenom proširio opseg delovanja na koordinaciju aktivnosti u Iraku i Siriji, kako strateških, tako i taktičkih.

Stručnjak za IS Rojtersu je rekao da je uobičajeno da se vođe IS-a, kad im preti hapšenje, raznesu, kao al-Bagdadi, ili bore dok ih ne ubiju.

"Bankar" to nije učinio, što je možda znak toga da se nije nadao hapšenju.

David Koen, bivši sekretar za terorizam i finansijske obaveštajne podatke u američkom Ministarstvu financija, za Tajms, militante je opisao kao "najbogatiju terorističku organizaciju na Zemlji".

Jasim je nadzirao prihode koji su dostizali i do milijardu dolara godišnje. Od prodaje nafte dolazilo je oko pola milijarde dolara, a od iznuda, odnosno poreza koje su nametali na prostoru kojim su upravljali, stizalo je oko 300 miliona dolara.

U strukturi prihoda otkupi su donosili oko 25 miliona dolara, ilegalna trgovina antikvitetima oko 15 miliona, a trgovina ljudima oko 10 miliona.

Tome treba dodati i donacije simpatizera sa Bliskog istoka, koje nisu prestale do danas.

Obaveštajne službe bile su neprijatno iznenađene veštinom finansijske uprave kalifata koji se na vrhuncu moći prostirao na trećinu prostora Sirije, sa sedištem u Raki, pa se širio prema Iraku, gde je završavao 60-ak kilometara od Bagdada.

Sedište je bilo u Mosulu, gradu koji je "šapatom pao" 2014. godine i gde je Al-Bagdadi proglasio kalifat. Posebno su bili fascinirani uspešnim funkcioniranjem poreznog sistema, "iznuda".

Novac, ključ svega

Kolin Klark, direktor istraživanja politike u "Soufan Group", konsultantskoj kompaniji za bezbednost, rekao je za Tajms da bi podaci koje Jasim poseduje mogli da otkriju kako je grupa prala novac, gde je ulagala i raspoređivala sredstva. To možda neće biti dobro za neke na Zapadu.

- Novac je žila kucavica terorističkih grupa pa je potraga za ljudima zaduženim za novac važan deo strategije njihovog suzbijanja - rekao je Klark.

Teroristička grupa se, nakon što je izgubila teritoriju kalifata, reorganizovala prebacujući delovanje prema modelu Al Kaide, u franšize, koji deluju na prostoru od Zapadne Afrike do Jugoistočne Azije.

Među njima postoji komunikacija, ali nije potpuno jasno u kojoj meri usklađuju aktivnosti. Dosada se pretpostavljalo da je vođstvo IS-a i dalje na prostoru Sirije ili Iraka, u pustinjskim područjima.

Vlada u Damasku nije zainteresovana za trošenje oskudnih resursa za kontrolu nad tim prostorima.

Zapadne obaveštajne službe procenjuju da na tim prostorima boravi oko 10.000 boraca te terorističke grupe. Koji i dalje imaju zaštitu među nekim sunitskim zajednicama.

Video: 2 eksplozivne naprave nađene u zgradi Intel-a u Zvečanu: Pokušaj zastrašivanja ili napada na Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA