≫ 

Kako svetski i mediji u regionu izveštavaju o situaciji na Kosovu: "Drama, šok-bombe, povređeni"

Situacija na severu Kosova jedna je od tema u brojnim svetskim i medijima u regionu

  • 40
Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/AP

Na severu Kosova danas je došlo do eskalacije, nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju protiv, kako kaže, krijumčarenja robe i naoružani su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte. Usledilo je zatvaranje objekata, a žitelji tog grada izašli su na ulice i blokirali pojedine delove grada. O napetoj situaciji izveštavali su svetski, ali i mediji u regionu.

Agencija AP prenosi da se "kosovska policija sukobila sa etničkim Srbina na severu tokom operacije protiv krijumčarenja robe". Kažu da su racije održane u četiti područja, uključujući Severnu Mitrovicu. AP prenosi da se na snimku vidi kako policija baca suzavac, a Srbi kamenje i druge objekte na policajce i navode da ima izveštaja o ranjenima i ispaljenim mecima, koje nije bilo moguće nezavisno proveriti ili odmah potvrditi.

AP piše da su srpski mediji izvestili o "izuzetno napetoj" situaciji u severnom delu Mitrovice, naseljenom Srbima, nakon što je kosovska policija izvršila pretres jedne apoteke i nekih prodavnica u navodno akciji da zaustavi šverc robe. Agencija podseća i kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije i na rat na Kosovu 1998-1999. godine.

Pod naslovom "Kosovska policija je ispalila suzavac da rastera srpsku gomilu u Mitrovici" o situaciji na Kosovu izveštava i Reuters.

Reuters piše da je kosovska policija ispalila u sredu suzavac kako bi rasterala gomilu koja je postala neprijateljska nakon racija nad sumnjivim švercerima robe u nestabilnom severnom području naseljenom srpskom manjinom.

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/AP

I mediji u regionu izvestili su o situaciji na severu Kosova.

Jutarnji u blogu prenosi da su "Srbi izašli na ulice", i dodaje da je "jedna osoba ustreljena i bori se za život", a navodi i reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Uz fotografije i snimke sa lica mesta, hrvatski portal piše da, nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici specijalne policije Kosova Rosu". Ističu da je situacija vrlo napeta.

Jutarnji takođe prenosi reakcije premijerke Srbije Ane Brnabić i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, ali i premijera tzv. Kosova, Aljbina Kurtija.

Pod naslovom "Drama na Kosovu: Upucali su Srbina, bore se za njegov život", portal 24sata.hr prenosi šta se dešava na severu Kosova. I ovaj hrvatski medij u blogu iz časa u čas prati šta se dešava u komšiluku, navodeći da je najmanje šest ljudi primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, kao i da su građani Zvečana počeli da dižu barikade. Navodi i reakciju premijerke Srbije i premijera tzv. Kosova, kao i da predsedik Srbije stiže na Kosovo.

Večernji list piše da "Kosovska policija baca šok-bombe i suzavac", kao i da je šest osoba hospitalizovane, a jedan Srbin upucan. Akcija je u severnom delu Mitrovice izazvala reakcije građana koji su se sukobili s policijom, a uzvraćeno je šok bombama i suzavcem, prenosi Večernji. Dodaje i reakcije državnog vrha Srbije kao i da je jedan muškarac upucan.

Hrvatski portal Index.hr piše da je "Srbin ustreljen na Kosovu, i bori se za život". Navode i da Ana Brnabić traži hitnu reakciju NATO-a. U blogu uživo prate situaciju na severu Kosova, uz snimak u kojem se navodni vidi da je "policija pucala na okupljene Srbe".

Portal Klix.ba piše da je "tokom sukoba na Kosovu jedna osoba teško ranjena, ROSU se povlači". Medij piše da je, nakon što je kosovska policija jutros upala u Severnu Mitrovicu i Zvečan zbog akcije u vezi s krijumčarenom robom, u ovim mestima su izbili neredi te sukob građana i policije, a prema poslednjim informacijama jedna osoba je ranjena".

Prema poslednjim informacijama, situacija u centru Kosovske Mitrovice se sada smiruje, građani polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj mahali i tzv. ističnom mostu koji vodi ka južnom delu grada.

Video: Čaure puščanih zrna i patrone šok bombi po ulicama: Posledice akcije jedinice Rosu

Video: Snimak nastao iza albanske vatrene linije: Pripadnici Rosu naoružani dugim cevima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    13. oktobar 2021 | 14:19

    Koji svetski mediji. Jel od onih koji su nas bombardovali, koji nas truju, lagali za eu?

  • Срб

    13. oktobar 2021 | 13:57

    Чекамо да нам се коцкице поклопе ,јер ако кренемо нема назад морамо до краја и морамо све на сигурно да радимо ,свака наша грешка би нас скупо коштала,значи несмемо да дозволимо ниједну најмању грешку,а и чекамо да нам још нешто стигне ....

  • I

    13. oktobar 2021 | 14:33

    Izvestavaju kao devedesetih.Za sve krivi Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA