≫ 

Šef policije prodavao informacije za milione evra: Ucenjivao bogataše, preti mu 109 godina

Zloglasni bivši šef policije u Španiji nalazi se u centru skandala zbog ucena i korupcije

  • 0
Jose Manuel Villarejo

Foto: Profimedia/Alberto Ortega / ContactoPhoto

Hoze Manuel Vilaređo (70), bivši šef policije u Španiji, navodno je tajno snimao razgovore sa biznismenima, kako bi ih ucenjivao ili uništio njihovu reputaciju kod imućnih klijenata.

On je uhapšen pre četiri godine, a kada su "procurele" informacije o snimcima koji su navodno pronađeni u njegovoj kući izbio je ogroman skandal, prenosi BBC.

Navodno je sarađivao i sa kraljevskom porodicom

 

Ukoliko se ispostavi da je kriv, čeka ga maksimalna kazna od čak 109 godina zatvora, a optužnica uključuje neke od najvećih tajkuna, političara, pa i članova kraljevske porodice.

On je navodno zloupotrebljavao svoj položaj u policiji kako bi došao do informacija koje je prodavao za milione evra.

Nacionalni sud za kriminal Španije vodi istragu na osnovu tri tačke optužnice o Vilaređu i očekuje se da će ona trajati do januara.

Prva se bavi advokatskom firmom koja je navodno unajmila Vilaređa da špijunira suparničku firmu. Cilj je navodno bio da se sakupe kompromitujuće informacije i ošteti ugled firme.

Pored toga, usled neslaganja jedne porodice, Vilaređo je navodno unajmljen da sakupi informacije koje bi pomogle u raspodeli nasledstva i preko medija pustio da "procure" određeni osetljivi podaci.

Treća tačka uključuje dva brata koja su navodno od njega 2017. godine tražila da ucenjuje jednog biznismena da plati navodni dug od milion i po evra.

Sve tačke optužnice bazirane su na zaplenjenim snimcima telefonskih razgovora koji su, prema rečima policije, zauzimali 40 terabajta audio zapisa i drugih informacija.

U slučaj je uključeno još 27 ljudi, uključujući i njegovu suprugu, policijske zvaničnike i vlasnike kompanija.

Pristao na saradnju i planira da otkrije sva imena 

 

Tri godine je proveo u pritvoru i, kada je pušten, marta ove godine, izjavio je da ne namerava da se brani i da će sarađivati.

On je dodao da planira da otkrije sve uključene u slučaj.

Neki od "klijenata" gospodina Vilaređa su i vlasnik BBVA banke, Francisko Gonzales i Ignjacio Galan, Vlasnik kompanije "Iiberola", koja se bavi energetikom.

Sarađivao je i sa  bivšim ministrom Horheom Fernandezom Dijazom, kako bi navodno uništio njegove političke suparnike. U svoju odbranu, političar je izjavio da su optužbe neosnovane i da on nije umešan u ilegalne radnje.

I bivši kralj Španije, Huan Karlos I, koji trenutno živi u izgnanstvu u Dubaiju, poriče navodne tvrdnje njegove ljubavnice, zabeležene na audio snimku, da je ukrao novac namenjen izgradnji brze železnice u Saudijskoj Arabiji.

Video: Zavirite u korumpirani raskoš: Uhapšen načelnik saobraćajne policije jer je sagradio vilu od zlata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA