Lanac marketa fotografisao lica kupaca dok su popunjavail anketu i to bez njihove saglasnosti

Prikupljeno je 3.2 miliona fotografija potrošača, koji su popunili anketu o kvalitetu usluge na tabletima, za 10 meseci, koliko je trajalo anketiranje

  • 0
7-eleven market Foto: Profimedia/ddp USA/SOPA Images

Lanac marketa "7-Eleven" morao je da ukine tehnologiju za prepoznavanje lica u svojim radnjama širom Australije, koji je korišćen za vreme sprovođenja ankete, kada je poverenik za zaštitu privatnosti otkrio prestup.

Od juna prošle godine, lanac marketa je pokrenuo anketiranje u 700 radnji širom Australije, u kojem su potrošači popunjavali upitnik na tabletu, prenosi Gardijan.

Svaki od uređaja imao je kameru koja je fotografisala lica anketiranih potrošača na početku i kraju upitnika. Fotografije su zatim prebacivane na server u program za prepoznavanje lica, gde su navodno beleženi starost i pol ispitanika.

Podaci su upoređivani sa onim od prethodnog dana kako bi preduhitrili to da osobe više puta učestvuju u anketi, ali nije navedeno da li su fotografije čuvane ili ne.

Tako su kontrolisali anketare

Od juna prošle, do marta ove godine, popunjeno je 1,6 miliona upitnika, ali je anketa obustavljena kada je poverenik za zaštitu privatnosti otkrio narušavanje iste.

Danas je objavljen zaključak o slučaju u kojem se navodi da je ova mera kontrole anketiranja bila nepotrebna i preterana, kao i sprovedena bez pristanka potrošača.

Uprava lanca marketa branila se izjavom da su to radili da bi kontrolisali anketare, kako ne bi samostalno popunjavali veći broj upitnika svaki dan, ali nisu rekli da li su pomoću tehnologije pronašli nepravilnosti.

Pored toga, rekli su da je na ulasku u markete naznačeno da se prikupljaju biometrijski podaci.

- Fotografije nisu korišćene za prepoznavanje i praćenje potrošaća - dodali su, ali poverenik je odbio ovaj argument.

Nakon odluke, lanac marketa je u obavezi da uništi sve fotografije u roku od 90 dana.

- Upotreba ovakvih softvera, koje koriste i neke aplikacije, bez adekvatne regulative i kontrole je alarmantna - rekao je Kiera Pender, advokat iz Centra za ljudska prava.

Video: Đaci nose knjige bez torbi: Veliki incident primorao decu da se snalaze kako ko stigne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA