≫ 

Policija uhapsila 9 osoba zbog nereda u Bejrutu: Ulice još pod opsadom vojske

Premijer Libana najavio je da će sutrašnji dan biti proglašen danom žalosti u Libanu

  • 0
Beirut, Liban Foto: Tanjug/AP

Libanska policija uhapsila je večeras devet osoba zbog sumnje da su učestvovali u neredima u Bejrutu, koji su izbili na protestu protiv glavnog sudije u istrazi o prošlogodišnjoj eksploziji u luci libanske prestonice.

Ranije danas oglasio se i predsednik Libana Mišel Aun i tom prilikom obećao je da će oni koji su odgovorni za nasilje koje je izbilo danas u Bejrutu biti izvedeni pred lice pravde.

Ministar policije je potvrdio smrt šest osoba. Prema prvim informacijama, u pitanju su demonstranti kojima je pucano u glavu. Ipak, nije saopšteno ko se sumnjiči za ove surove likvidacije. Internetom kruže snimci muškaraca koji šetaju gradom naoružani automatskim oružjem i ručnim raketnim bacačima.

Video: Ulični rat u Bejrutu sve žešći: Koriste se bazuke, kupe se mrtvi

Premijer Libana najavio je da će sutrašnji dan biti proglašen danom žalosti u Libanu.

Građanima glavnog grada Libana naređeno je da ne napuštaju svoje domove. Dečica koja su se zatekla u školi nisu mogla da odu svojim kućama. Iz Bejruta stižu potresni snimci gde se vidi kako uplakani mališani sede i leže na podu, dok čekaju da pucnjava prođe.

Nažalost, situacija se ne smiruje, pa je zato na ulicama grada prisutan veliki broj vojnika kako bi sprečili eventualne napade, prenosi Sputnik.

Podsetimo, do pucnjave je došlo kada su se pristalice i saveznici šiitske organizacije Hezbolah okupile kako bi protestovale protiv glavnog sudije, na granici između hrišćanske i šiitsko-muslimanske četvrti. Na protest ispred Palate pravde pozvali su Hezbolah i njihovi saveznici, koji traže smenu sudije Tareka Bitara.

Video: Haos u Bejrutu: Oružani sukob na ulicama glavnog grada Libana

Prethodno je libanski sud odbacio tužbu protiv glavnog istražitelja u istrazi o eksploziji u Bejrutu u avgustu prošle godine, i dozvolio mu da nastavi svoj rad. Istraga o eksploziji privremeno je obustavljena ove nedelje nakon što su žalbu podneli bivši ministar finansija Ali Hasan Halil i bivši ministar za javne radove Gazi Zeitar.

Video: Civili beže dok lete meci na sve strane: Potresne scene iz Bejruta obišle planetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA