Poljska usvojila zakon koji omogućava momentalno proterivanje migranata

Graničari po ovom zakonu takođe dobijaju ovlašćenje da odbiju zahteve za međunarodni azil, bez ispitivanja

  • 9
Migranti, Poljska Foto: Tanjug/AP

Poljski parlament usvojio je zakon koji omogućava graničnim službama da odmah proteraju migrante koji ilegalno prelaze granicu.

Graničari po ovom zakonu takođe dobijaju ovlašćenje da odbiju zahteve za međunarodni azil, bez ispitivanja, a organizacije za ljudska prava optužuju Poljsku da ovim želi da legalizuje neprihvatanje migranata, prenosi BBC.

Prema međunarodnom pravu, svakome ko traži međunarodnu zaštitu mora da se omogući pristup proceduri za dobijanje azila, čak i ako ilegalno pređe granicu, a zabranjeno je slanje ljudi nazad na mesto gde bi njihova bezbednost mogla biti ugrožena, što, kako navode ove organizacije, Poljska sprovodi mesecima.

Ostaje da novi zakon potpiše predsednik Andžej Duda.

Poljska, Letonija i Litvanija su od početka leta imale veliki priliv migranata iz bliskoistočnih i azijskih zemalja koji pokušavaju ilegalno da uđu na njihovu teritoriju, a za to optužuju Belorusiju koja, tvrde, ohrabruje migrante da pređu granicu ilegalno, a to čini kako bi se osvetila Evropskoj uniji zbog sankcija.

Od avgusta je bilo više od 16.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije u poređenju sa 120 tokom cele prošle godine, saopštila je poljska granična služba.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je beloruskog otpravnika poslova pošto je poljska policija pronašla telo migranta blizu granice sa Belorusijom, a to je šesto telo koje su poljske vlasti pronašle blizu granice u poslednje vreme.

Video: Krijumčarili migrante, tražili 300 evra, oduzeto 8 automobila: Pala krimi grupa u Zaječaru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    15. oktobar 2021 | 14:32

    Pametna drzava

  • Boža zemunac

    15. oktobar 2021 | 15:31

    Bravo za Poljake.

  • Marijana

    15. oktobar 2021 | 16:29

    Divim se Madjarima, Poljacima i Cesima na tome kako cuvaju svoju zemlju , njenu kulturnu bastinu i narod svoj.A mi smo postali sabirni centar za vojnike islama koji ce nam doci glave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA