≫ 

SZO šalje eksperte u Kongo da spreče seksualnu eksploataciju: Uložili 7,6 miliona dolara

Oko 83 radnika u Kongu koji su pomagali tokom epidemije ebole, od čega je četvrtina radila za SZO, bili su umešani u seksualnu eksploataciju i zlostavljanje žena u periodu između 2018. i 2020. godine

  • 0
Afrika žene ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija obećala je da će poslati eksperte koji bi trebalo da spreče seksualnu eksploataciju na 10 lokacija, nakon velikog skandala u Kongu, u kojem je osoblje SZO optuženo da je seksualno zlostavljalo žene, navele su danas neimenovane diplomate.

Oko 83 radnika u Kongu koji su pomagali tokom epidemije ebole, od čega je četvrtina radila za SZO, bili su umešani u seksualnu eksploataciju i zlostavljanje žena u periodu između 2018. i 2020. godine, saopštila je nezavisna komisija prošle nedelje.

Brojni zapadni donatori humanitarne pomoći zatražili su od SZO da pokrene detaljnu nezavisnu istragu, da se vidi kako je dozvoljeno da se dogodi skandal, izjavile su neimenovane diplomate za Rojters ranije ove nedelje.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus predstavio je odgovor uprave ove organizacije članicama UN iza zatvorenih vrata u četvrtak i očekuje se skori odgovor, dodale su diplomate.

Rojters dodaje da je Tedros rekao da je SZO odredila 7,6 miliona dolara angažovanim koordinatorima za sprečavanje seksualne eksploatacije i zloupotrebe u deset zemalja i da će primeniti dugoročni program za trošenje, u duplo većem iznosu godišnje, dodali su.

Video: Dve prijateljice iz Hrvatske brinu da deca u Africi ne budu gladna i da imaju normalno detinjstvo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA