≫ 

Nema znakova da će se vulkan na La Palmi uskoro smiriti: Do sada uništeno 1.800 domova

Najnoviji satelitski snimci pokazali su da je ispoljena stena zauzela 754 hektara većinom seoskog i poljoprivrednog zemljišta

  • 0
Španija La Palma erupcija vulkana

Foto: Tanjug/AP

Nema znakova da se erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma bliži kraju, četiri nedelje nakon početka, saopštili su danas zvanicncici.

Vulkan je do sada uništio više od 1.800 zgrada, a hitne evakuacije su pomogle da se izbegnu žrtve na ostrvu na kome živi 85.000 ljudi, piše AP.

Predsednik Kanarskih ostrva Anhel Viktor Tores rekao je da naučnici koji su pratili erupciju koja je počela 19. septembra nisu videli nikakve naznake da se erupcija smanjuje, jer reke lave nastavljaju da se slivaju prema moru.

- Mi zavisimo od milosti i nemilosti vulkana. On je jedini koji može odlučiti kada će se ovo završiti - rekao je Tores novinarima.

Avio-kompanije su tokom subote i nedelje otkazale letove sa ostrva zbog pepela koji je visok nekoliko kilometara.

Najnoviji satelitski snimci pokazali su da je ispoljena stena zauzela 754 hektara većinom seoskog i poljoprivrednog zemljišta.

Skoro 60 kilometara puteva je takođe uništeno, a vlada je obećala milione evra za pomoć u obnovi oštećene infrastrukture.

Video: Snimak kada lava guta bazen i luksuzno imanje: Priroda uništila skupocene kuće na španskom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA