Bande Haitija sve moćnije: Danas ugrozile premijera i zvaničnike

Bezbednosni strucnjaci sumnjaju da je umešana banda poznata kao 400 Mavozo

  • 0
Haiti Teksas Meksiko migranti haićani

Foto: Tanjug/AP

Kada je premijer Haitija Ariel Anri pokušao da održi ceremoniju u znak sećanja na smrt jednog od očeva osnivača zemlje, državna delegacija bila je izložena paljbi iz vatrenog oružja pripadnika lokalne bande.

Zvaničnici su bili primorani da se povuku što je bio još jedan indikator sve veće moći haićanskih kriminalnih grupa, koje su, u subotu otele grupu hrišćanskih misionara u blizini glavnog grada Port o Pransa, javlja Rojters.

Od ubistva predsednika Žovnela Moiza u julu i zemljotresa koji pogodio Haiti u avgustu, kriminalnim organizacijama je postalo lakše da čine zlocine i operišu i izvan svojih teritorija, rekao je aktivista za ljudska prava i izvršni direktor Nacionalne mreže za zaštitu ljudskih prava Pjer Esperans.

"Vlada koja postoji već tri meseca nemoćna je. Ne postoji plan, niti način borbe protiv ugoržavanja javne bezbednosti. Nacionalne policijske snage nisu ojačane", rekao je Esperans za Rojters.

Šesnaest američkih državljana i jedan Kanađanin, misionari, kidnapovani su dok su putovali ka sirotištu nedaleko od Port o Pransa, navodi se u današnjem saopštenju hrišćanske misionarske grupe.

Bezbednosni strucnjaci sumnjaju da je umešana banda poznata kao 400 Mavozo koja kontroliše Kroa de Buke, komunu udaljenu oko 13 kilometara od glavnog grada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA