≫ 

Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO

  • 14
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Rusija je donela odluku da od novembra prekine diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Osim toga od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Takođe, obustavlja se rad informativnog biroa NATO-a koje je formirano pri ambasadi Belgije. Lavrov je naglasio i da će ubuduće Alijansa morati da se obraća ruskom ambasadoru u Belgiji i to će biti jedini način da NATO kontaktira Moskvu.

- Ako predstavnicima Alijanse iskoče neka važna pitanja mogu da se obrate našem ambasadoru u Belgiji koji se brine za bilateralne odnose Rusije i Belgije - dodao je Lavrov.

Podsetimo, NATO je početkom oktobra proterao osam pripadnika ruske misije pri alijansi, navodeći da su tajno radili kao obaveštajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO-u, sa 20 na deset.

Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju meseca, nije dato jasno objašnjenje.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenber je ranije ovog meseca pozvao da se održe odnosi sa Rusijom, kako bi se izbegao novi Hladni rat. Odnosi NATO-a i Rusije su sve zategnutiji otkako je Moskva 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

Dve strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO-a i njihovog nadletanja brodova članica alijanse.

Video: Vučić poručio Srbima s Kosova: NATO da obuzda Albance ili će Srbija to uraditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    18. oktobar 2021 | 14:18

    Racionalna odluka. Rusija je nuklearna, energetska i pravoslavna hrišćanska sila. Zapravo, civilizacija na tekovinama carstva.

  • Cuj to

    18. oktobar 2021 | 13:56

    Kao da su imali kakve odnose.😀

  • L

    18. oktobar 2021 | 14:03

    Ja nisam ni znao da su uopšte imali diplomatiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA